“Затишие пред буря” – ще изостави ли Тръмп ядрената сделка с Иран?

“Затишие пред буря” – ще изостави ли Тръмп ядрената сделка с Иран?
  • Автор:  a-specto
  • Дата:  
    12.10.2017
  • Сподели:

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подготвя удар срещу споразумението с Иран, твърдят високопоставени

източници от Белия дом

Американският президент Доналд Тръмп планира изтегляне на Съединените щати от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) между Иран и Великите сили от групата 5+1, станал по-популярен като иранската ядрена сделка. 

 

Това съобщават водещи световни средства за масова информация, позоваващи се на източници от президентската администрация. Още през миналата седмица в Белия дом вече се беше настанило впечатлението, че предстои сериозен външнополитически ход. По време на вечеря с военни лидери Доналд Тръмп изпусна пред журналисти загадъчната реплика “Затишие пред буря е”, а на настойчивите въпроси да конкретизира дали има предвид кризата около Северна Корея или ядрената сделка с Иран добави само: “Ще видите”.

 

Ядреният договор

 

 

Съвместният всеобхватен план за действие е наименованието на споразумението между Иран, от една страна, и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Китай, САЩ, Великобритания и Франция) заедно с Германия (5+1), от друга.

 

С постигането на договореността от лятото на 2015 г. Техеран се съгласи да преустанови своята ядрена програма в замяна на падане на рестрикциите срещу страната и връщане на блокираните в западни банки ирански капитали. 

 

Иран направи пробив в международната изолация на страната, а западните страни, Русия и Китай гарантираха достъп до иранския пазар и сигурност и стабилност край своите граници. Още от сключването на споразумението от президента Барак Обама, иранската ядрена сделка бе критикувана остро, а в своята предизборна кампания Доналд Тръмп се зарече да я отмени след като стане президент.

 

Съгласно всички отчети на ООН, европейските страни от формата 5+1, Русия и Китай, Техеран съблюдава договорените клаузи. Според американските официални представители обаче Иран нарушава “духа на споразумението”, като, по тяхно мнение, подкрепя военни групировки в Близкия Изток, провежда изпитания на балистични ракети и по този начин “подкопава регионалната стабилност”.

 

Ще стреля ли Доналд Тръмп по Иран?

 

Съгласно приетите от американците правила, президентът на САЩ е длъжен на всеки 90 дни с формален акт да потвърждава, че споразумението се спазва. По този начин не само Конгреса, но и държавният глава разполага с контролни правомощия по изпълнение на сделката. Доналд Тръмп вече на два пъти декларира, че Техеран спазва ядреното споразумение.

 

Крайният срок за ново потвърждаване обаче изтича съвсем скоро – на 15 октомври 2017 г. Очакванията са през настоящата седмица президентът Тръмп да откаже да стори това и да се обяви за преразглеждане на ядрената сделка. 

 

Само по себе си това все още не означава нищо, тъй като за едностранното изтегляне на САЩ от международния договор съществува сложна процедура. Освен това опозиционната Демократическа партия и множащите се вътрешнопартийни критици в редиците на републиканците не са склонни да тръгнат по този път.

 

В случай, че Доналд Тръмп откаже да потвърди спазването на договора от Иран, то Конгресът на САЩ ще има на разположение 60 дни, за да се произнесе по въпроса дали да възобнови санкциите. 

 

При положение, че администрацията иска да убие сделката в обход на Конгреса, то това ще изисква време. Американският президент може сам да обезсили ефекта на споразумението едва в началото на януари.

 

 “Вратичката”, от която може да се възползва Доналд Тръмп е едно правило, което гласи, че на всеки 120 дни президентът писмено се отказва от правото си да налага санкции. 

 

В случай, че той не го направи, то санкциите се считат за продължени.

 

По този начин Белият дом може в едностранен порядък да възобнови санкциите, но едва от началото на следващата година. 

 

В допълнение президентът на САЩ може да поиска налагане на нови санкции срещу Иран, каквито планове вече бяха анонсирани. Според различни сведения предвижданията са под новите удари да попадне Иранската революционна гвардия – влиятелна консервативна политическа и военна организация със сериозни финансови и икономически ресурси.

 

Америка остава сама

 

По всичко личи, че пред САЩ е надвиснала заплахата да останат изолирани на международната арена в това свое начинание. Русия и Китай вече се обявиха категорично в подкрепа на ядрената сделка. 

 

“Много е важно тя да се запази в сегашната си форма и, разбира се, участието на Съединените щати в този смисъл ще е много значим фактор “, каза Лавров пред журналисти в Казахстан. Скоро към него се присъедини и германският външен министър, който гледа негативно на потенциалното прекратяване на Съвместния всеобхватен план за действие. “САЩ вероятно следващата седмица ще напусне иранското споразумение”, обяви външният министър на Германия Зигмар Габриел като се противопостави на подобен развой, заявявайки, че ако “САЩ поеме такъв курс, светът ще се промени”.

 

От европейска гледна точка провалът на споразумението би означавало сериозни икономически загуби, след като европейски компании като Airbus, Total и британската енергийна компания Quercus успяха да направят пробив на иранския пазар. 

 

За големите германски, френски и британски корпорации анонсирания ход на Тръмп би означавал да избират между САЩ и своите разумни икономически интереси.

 

Слуховете за възобновяване на тежките санкции срещу Иран разбуниха духовете и в Техеран.

 

“Надяваме се Съединените щати да не правят тази стратегическа грешка”, заяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми. Според дипломата ако Вашингтон включи в терористичния списък Иранската революционна гвардия “реакцията ще бъде твърда, решителна и смазваща”. 

 

В отговор на най-високо равнище в иранската държава се разисква третирането на американските войски в Близкия Изток наравно с бойците на “Ислямска държава”.

 

В търсене на трети път

 

В случай, че американският президент Доналд Тръмп и Конгресът едностранно изтеглят САЩ от ядрената сделка с Иран, това не би означавало нищо друго освен изолация на Вашингтон на международната арена. Нито ключовите европейски съюзници на Съединените щати, а още по-малко Китай и Русия са склонни да подкрепят нова американска ядрена авантюра в разгара на конфликта със Северна Корея. Именно този факт кара експертите да подозират, че стратегията на Тръмп цели нещо по-различно.

 

 Доналд Тръмп ще откаже да потвърди изпълнението на ядрената сделка от Иран, но не за да разруши споразумението, а за да го подсили, смятат сериозни анализатори оттатък Атлантическия океан. 

 

Именно това е подходът, предложен от американския сенатор Том Котън, виден критик на ядреното споразумение, и от израелския премиер Бенямин Нетаняху. В своя реч от вторник пред влиятелния Съвет за международни отношения сенатор Котън заяви, че Доналд Тръмп ще “работи за заздравяване на сделката”. Според този план САЩ трябва да обяви, че Съвместният всеобхватен план за действие нарушава “жизнени интереси на националната сигурност на САЩ” и да иска нови отстъпки от Техеран в това число най-вече ограничения на ракетната програма на Иран. При подобен подход ще бъде способен да засили натиска над режима на аятоласите като в същото време не губи своите европейски съюзници.

 

За разлика от администрацията на Барак Обама, Доналд Тръмп и неговият екип се солидаризират с позицията на Израел и разглеждат Иран като сериозен регионален противник. Това означава, че в стратегически план за Вашингтон са необходими такива действия, които да ограничат растящото влияние на Техеран в Близкия Изток и по възможност да намалят военния потенциал на ислямската република.

Прочетена 449 пъти