АЕЦ ”Белене” може да бъде достроена от ”Росатом” в кратки срокове

АЕЦ ”Белене” може да бъде достроена от ”Росатом” в кратки срокове
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    04.03.2019
  • Сподели:

Държавната руска корпорация „Росатом“ е готова, наравно с други претенденти, да участва в конкурса за възобновяване на строителството на атомната централа „Белене“ в България и е способна да завърши изграждането на този обект в кратки срокове.

 

https://www.mediapool.bg/images/287/7990549fa53ee61095a1444b70cbfec0.jpg

 

Това заяви първият заместник-ръководител на руската правителствена администрация Сергей Приходко преди визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София, предаде БНР.

„Сега ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ Белене“, отбелязва Приходко.

 

https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_3183478.jpg

 

По думите му Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-висшите изисквания за безопасност, а „Росатом“ е лидер в изграждането на атомни блокове.

Приходко също така припомни, че основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България. Той заключи, че веднага щом в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка.

 

 

 

0a

 

 

 

Прочетена 407 пъти

Станете почитател на Класа