Кристиян Вигенин: Прокуратурата да провери работата на БАБХ

Кристиян Вигенин: Прокуратурата да провери работата на БАБХ
  • Автор:  investor.bg
  • Дата:  
    12.08.2018
  • Сподели:

Прокуратурата да се самосезира и да провери дейността на Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ), включително какви и как са били обявявани обществени поръчки през последните години, каза днес във Варна народният представител от ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигени. По думите му, ако това не стане до няколко дни, ще бъде внесен нарочен сигнал, за да бъдат задействани прокурорите.

Случващото се през последните седмици потвръждава позицията на БСП, че земеделският министър Румен Порожанов трябва да подаде оставка, посочи депутатът, цитиран от БТА. Той допълни, че някой трябва да понесе политическа отговорност за ставащото в БАБХ. Естествено е ръководителят на Агенцията да си ходи, но това не значи, че премиерът или министърът не трябва да понесат отговорност за случващото се, уточни Вигенин.

Депутатът каза още, че през следващия политически сезон в парламента трябва да бъдат взети мерки за отстраняване на пропуските в законодателството, защото сега няма контрол върху дейността на БАБХ. 

Поръчката за тестове за чума по дребните преживни животни е поредният цирк и подигравка с хората, които загубиха поминъка си в Странджа, смята Вигенин

Той припомни, че фирмата, на която е била възложена поръчката за близо 350 хил. лв. е създадена преди около месец като компютърна фирма, която вероятно трябва да се бори с компютърни вируси. Няколко дни, след като тя получава пълномощно, започват преговори специално с нея под предлог, че тя е единствената, която е регистрирана и може да внася такива тестове. 

Офисът на тази фирма се намира на 14-тия етаж в блок 18 в квартал „Сухата река“ в София, каза Вигенин и допълни, че самият той е живял дълги години в същия блок, без да е наясно, че толкова предприемчив младеж пребивава там. По думите му наличието на офис на ГЕРБ в този блок със сигурност е съвпадение. 

Според него в стадото, в което са били обявени 2 заразени животни в Болярово, вече повече от 40 дни след взимане на пробите нито тези, нито други животни в стадото са болни или умрели. 

Левицата ще настоява прокуратурата да се самосезира по тази поръчка и да бъде извършена проверка и други поръчки, които са правени в последните години от БАБХ. Той коментира, че още не е ясно как се подбират фирмите, които дезинфекцират по границите и защо и там вместо търг е имало пряко договаряне с конкретна фирма. 350 хил. лв. за посочените бройки са значително завишена цена.

Прочетена 296 пъти

Станете почитател на Класа