Меркел оряза бюджет на Макрон

Меркел оряза бюджет на Макрон
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    04.06.2018
  • Сподели:

Германският канцлер Ангела Меркел за първи път представи отговора си на предложението на френския президент Еманюел Макрон за реформа на еврозоната, приемайки идеята за бюджет за инвестиции и защитавайки идеята за създаване на Европейски валутен фонд, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
„Имаме нужда от по-голяма икономическа конвергенция между страните – членки в еврозоната", каза Меркел в интервю, публикувано в днешното издание на в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг".
„Поради тази причина предложихме бюджет за инвестиции за еврозоната в коалиционния договор на новото германско правителство между консерваторите и социалдемократите и аз подкрепям идеята", каза Меркел.
Канцлерът спомена като сума за бюджета число, „сведено до две цифри в милиарди евро", тоест няколко десетки милиарда евро, но под 100 млрд. Това е доста далеч от очакванията на Макрон, който е в основата на плана за бюджет на еврозоната. Макрон иска бюджет, възлизащ на няколкостотин милиарда евро.
Меркел освен това представи в интервюто германското предложение за създаването на Европейски валутен фонд, който ще подпомага страните в затруднено положение в замяна обаче на строги условия и строг надзор на подкрепените по този начин държави. „Ние искаме да станем малко по-независими от Международния валутен фонд", обясни Меркел.
Този Европейски валутен фонд ще поеме част от прерогативите на Европейския стабилизационен механизъм, който сега подпомага финансирането на дълга на страни в криза като Гърция, като им отпуска дългосрочни заеми.
Но Европейският валутен фонд ще стига по-далеч. Той ще може да отпуска и краткосрочни кредитни линии, например за пет години, казва Меркел. Тези заеми ще бъдат предназначени да подкрепят страните, срещнали трудности, чиито причини са външни. В замяна тези страни ще трябва да приемат, че Европейският валутен фонд има правото на поглед и на намеса в техните национални политики.
Този Европейски валутен фонд ще бъде натоварен с оценката на платежоспособността на страните членки и с помощта на адаптирани инструменти ще може да възстанови тази платежоспособност, ако тя не е осигурена, смята Меркел. Защото според нея и дума не може да става в еврозоната да се създава Съюз на дълговете.

Прочетена 296 пъти

Станете почитател на Класа