Иван Искров бе избран за управител на БНБ

Иван Искров бе избран за управител на Българската народна банка (БНБ). Предложението за кандидатурата му дойде от Парламентарната група на ГЕРБ. Мандатът му ще бъде шест години и започва да тече от 10 октомври 2009 година. Основният мотив на вносителите за предлагането на тази кандидатура е търсенето на приемственост в работата на БНБ, което ще гарантира нормалното функциониране и стабилност на банковата система в страната.
Според Асен Агов от Синята коалиция предложената кандидатура е акт, който в дългосрочен план ще дестабилизира работата на БНБ. Според Агов, Искров в предишния си мандат като управител на БНБ е бил политически назначен, като според депутата това е първото изобщо политическо назначение в България. Асен Агов каза, че подаването на оставка от страна на Искров от предишния му мандат, не е морален акт. Със 600 млн. евро по-бедни са станали данъкоплатците след извършването на сделка, при която е извършено обръщането на външния ни дълг от долари в евро. Асен Агов призова Иван Искров да каже как е била извършена тази сделка и кой стои зад нея.
Яне Янев от РЗС каза, че предложеното решение за избор на Искров за управител на БНБ е нетрадиционно и то е извън парламентарната практика в последните 20 години. Според Янев вероятно това решение е добре обмислено. Той допълни, че след като избирателите са посочили ГЕРБ за управляваща партия, това означава, че и парламентът трябва да направи това. Янев каза, че Иван Искров е бил политически лансиран именно от ДСБ.
Искров бе избран със 195 гласа „за”, един глас „против” и 14 „въздържали се”.

/Агенция Фокус/

Станете почитател на Класа