Парите от лекарски глоби - в болниците

Точно 12 156 лева бонус е взела шефката на НЗОК д-р Нели Нешева, а не 30 000, както обявиха в сряда от СДС. По този повод Нешева каза, че обмисля дали да съди синия депутат Димо Гяуров за клевета, както и че не смята да връща бонуса си, защото си го е заслужила.
Странно е, ако д-р Нешева не осъзнава, че позата й на обидена от скандала с апетитните бонуси изобщо не е в нейна полза. Дали шефката на касата се е самонаградила с 30 хиляди или с 12 хиляди лева, няма толкова голямо значение.
По-важното в случая е доколко ръководството на касата е заслужило тези бонуси. И редно ли е който и да е висш чиновник сам да „оценява“ труда си. От думите на Нели Нешева се разбира, че това си е в реда на нещата, но, изглежда, и тя не е много убедена в това. Защото, ако беше, щеше да обяви извънредното си възнаграждение, а не да чака да избухне скандал, който взема политически измерения. Точно затова „увереността“ на д-р Нешева, че си е заслужила бонуса, прилича повече на нервна защитна реакция и не може да убеди никого в правотата й.
Скандалът „Нешева“ придоби наистина чутовни размери. Може би най-големите ни държавници трябва да си вземат поука от него и сериозно да се замислят редно ли е част от парите, които се събират като глоби и санкции от лекарите, да отиват за нечий бонус, както е според сегашния регламент. Къде по-добре е тези средства да се пренасочват там, където наистина има нужда от тях – в болниците. Още повече че в кризата, при която цели браншове едва оцеляват, бонусите в „процъфтяващата“ ни здравна система са, меко казано, напълно неуместни.

Станете почитател на Класа