Пожарните мерки са само временно спасение

Много е вероятно решението за блокираните пари по програма САПАРД да дойде едва след изборите, призна вчера зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев. Отложено е, защото ще е негативно, тутакси реагира Мирослав Найденов, човекът, когото ГЕРБ готви за аграрен министър след изборите... Дори и на непредубедения наблюдател веднага му става ясно, че тази твърде срамна част от усвояването на европейските фондове и в бъдеще ще бъде употребявана за политически цели.
И вероятно с право, защото ден по-рано съдът прекрати мегаделото за източване на 7,5 млн. евро по САПАРД, защото един от обвиняваните бил в кандидатдепутатска листа. Това са неща, които се виждат от ЕК и подриват усилията на българското правителство в борбата срещу престъпността, горчиво обобщи вицепремиерът Плугчиева. А тя, трябва да признаем, доста се потруди, за да изчисти оцапания имидж на страната в Брюксел.
Само че едни пожарни мерки не са достатъчни, показва практиката.
Каквото и оттук нататък да каже ЕК за тази програма, няма да се промени усещането, че парите са харчени извън правилата. Още по-лошо ще е обаче, ако всичко това продължава да се случва и след есента. Брюкселските чиновници едва ли много се трогват от партийния цвят на управлението, безспорно най-силният коз на Европа са финикийските знаци. И те ще бъдат отлагани, спирани, блокирани, докато няма ред и закони в държавата ни.

Станете почитател на Класа