Изкуственият интелект успешно имитира човешката еволюция

Изкуственият интелект успешно имитира човешката еволюция
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.02.2023
  • Сподели:

Учените проучват дали изкуственият интелект може да идентифицира лечение на заболявания като ревматоиден артрит и множествена склероза. Изкуственият интелект е майстор на имитацията. Всеки път, когато учените проектират AI – независимо дали да имитира човешки език или да овладее игра като шах – той или съвпада, или далеч надхвърля възможностите на своите биологични създатели.

 

 

Сега AI доказа, че може дори да овладее изкуството на самата биология. Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско, Калифорнийския университет в Бъркли и Salesforce Research, научно подразделение на базираната в Сан Франциско софтуерна компания, разработиха AI, способен да копира самата еволюция. Това не означава, че изкуственият интелект е създал някакъв вид еволюционно превъзходен свръхчовек (все още), но вместо това изкуственият интелект е проектирал последователности от 20 аминокиселини, които изграждат протеините.

В сравнение с делото на природата, някои от последователностите работят точно толкова добре, колкото и тези, генерирани в продължение на милиони години еволюция. Изследователите публикуваха своите открития в списанието Nature Biotechnology.

 

човечеството

 

Интересното е, че учените не са проектирали AI от нулата, а по-скоро са преназначили такъв от малко вероятна област: езиков модел. Изследователите са използвали способностите за обработка на естествен език ProGen на Salesforce и са се фокусирали върху „изреченията“ на биологичните протеини – по същество език на аминокиселините. „По същия начин, по който думите се нанизват една по една, за да образуват текстови изречения, аминокиселините се нанизват една по една, за да направят протеини“, каза Никхил Наик, директор на AI Research в Salesforce Research, пред Motherboard.

„Основано на това прозрение, ние прилагаме моделиране на невронен език към протеини за генериране на реалистични, но нови протеинови последователности.“ След обучение на ProGen на 280 милиона протеини, AI беше „итеративно оптимизиран, като се научи да предсказва вероятността за следващата аминокиселина, дадена на предишните аминокиселини в сурова последователност“, според статията. Екипът в крайна сметка се фокусира върху пет специфични изкуствени протеина и ги сравнява с ензим, открит в кокоши яйца, наречен „лизозим от кокоши белтък“ – два от протеините, генерирани от AI, се сравняват благоприятно.

Като цяло Salesforce изчислява, че 73 процента от протеините на ProGen могат да функционират, в сравнение с 59% от естествените протеини, и открива, че AI също е в състояние да открие еволюционни модели (въпреки че не е специално проектиран за това). AI е проектирал човешки протеини и преди, но това е първият път, когато изкуственият интелект на езиков модел успя да постигне това.

Но екипът не се интересува само от отговора на въпроса дали ИИ на езикови модели могат да проектират протеини. Тъй като протеините са в основата на много заболявания, изследователският екип на Salesforce AI вече проучва как ProGen може да идентифицира лечение на заболявания като ревматоиден артрит и множествена склероза. Така че, докато някои ИИ са обучени да побеждават хората в собствената им игра (буквално), езикови модели като ProGen биха могли един ден да поставят такъв върху самата еволюция и да помогнат на хората да се борят с някои от най-изтощителните здравословни проблеми в света.

 

 

Станете почитател на Класа