Закон за цифровите услуги: амбициозен стремеж на ЕС да изчисти социалните медии

Закон за цифровите услуги: амбициозен стремеж на ЕС да изчисти социалните медии
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.12.2022
  • Сподели:

Дан Милмо
Близо две десетилетия след раждането на Facebook, което постави началото на ерата на социалните медии, ЕС въвежда амбициозно законодателство, предназначено да изчисти най-големите онлайн форуми в света.
Предназначен да се справи с мизогинията, да защити децата, да спре измамите на потребителите, да ограничи дезинформацията и да защити демократичните избори, Законът за цифровите услуги (DSA) е широкообхватен. Обединеното кралство въвежда свой собствен законопроект за онлайн безопасността, но правилата на ЕС вероятно ще имат по-голямо въздействие, защото обхващат по-голям пазар, а ЕС е по-влиятелен като регулаторна сила. Законът за цифровите услуги е новаторско законодателство, което ще определи световен стандарт за регулиране на съдържанието и защита на потребителите от онлайн вреди.
А DSA вече има технологични фирми в полезрението си. Новият собственик на Twitter, Илон Мъск, беше предупреден, че платформата му не е готова за новите правила, които може да влязат в сила за основните платформи следващото лято. Тиери Бретон, еврокомисарят, който наблюдава законодателството, каза на Мъск, че му предстои „огромна работа, за да гарантира, че Twitter спазва закона". А вицепрезидентът на комисията по ценностите и прозрачността, Вера Йоурова, напомни на Мъск, че „DSA изисква зачитане на свободата на медиите".
DSA се прилага в рамките на ЕС и регулира, на законодателен жаргон, цифровите услуги, които действат като „посредници" в ролята си на свързване на потребителите със съдържание, стоки и услуги. Това означава, че не само харесванията на Facebook и Google са в обхвата на законопроекта, но също и Amazon и магазините за приложения.
Разпоредбите му включват: защита на децата от профилиране за рекламни цели от сайтове на социални медии; предоставяне на средства за обжалване на потребителите срещу сваляне на съдържание; гарантиране, че продуктите, продавани на онлайн пазари като Amazon, не са фалшиви и предприемане на действия срещу рискове като дезинформация и кибернасилие спрямо жени.
Нарушенията водят до заплаха от глоба от 6% от световния оборот и, в най-сериозните случаи, временно спиране на услугата. ЕС може също така да изиска сайтовете да предприемат незабавни действия за справяне с проблемите. Потребителите ще могат да търсят обезщетение за всички вреди, причинени им от нарушение на закона.
Законът разделя технологичните фирми на нива. Най-строго регулираното ниво обхваща много големите онлайн платформи (VLOP) и много големите онлайн търсачки (VLSE), които имат повече от 45 милиона активни потребители месечно. ЕС ще определи кои платформи отговарят на условията за тази категория в началото на следващата година. За това ниво – което може да включва Facebook, Instagram, Google, TikTok и Amazon – има по-строги изисквания. За VLOP и VLSE законът може да влезе в сила през лятото и в началото на следващата година за останалите.
По-големите оператори трябва да извършват годишна оценка на риска, очертаваща рисковете от вредно съдържание като дезинформация, мизогиния, вреди на деца и манипулиране на избори. Те също трябва да въведат мерки за смекчаване на тези рискове, въпреки че всички основни социални медийни платформи и търсачки вече имат екипи за модериране на съдържание. Въпреки това, тези системи сега ще бъдат проверени от ЕС. Големите платформи също ще трябва да публикуват независим одит за спазването от тях на закона, както и колко хора използват при модерирането на съдържание. Те също така трябва да предоставят на регулаторите подробности за работата на своите алгоритми, които подготвят това, което гледате онлайн, като препоръчват съдържание. Независими изследователи също ще имат право да наблюдават спазването на закона.
Споделянето на работата на алгоритмите е голяма стъпка за технологичните фирми. Алгоритмите за препоръки са „черна кутия", където критериите за приоритизиране на съдържанието могат да бъдат непрозрачни. Една от причините компаниите да пазят подробностите е да се защитят от хакери, спамери и враждебни участници.
Големите пазарни платформи като Amazon, които не са производители на съдържание в социалните медии, все пак ще трябва да правят оценки на риска и да публикуват независими одити.
На платформите за социални медии ще бъде забранено да създават профили на деца потребители, за да могат компаниите да ги насочват с реклами. Тези платформи, които могат да бъдат достигнати от непълнолетни – всъщност повечето социални медийни платформи – трябва да въведат мерки за защита на поверителността им и за тяхната безопасност. Основните платформи също трябва да извършват оценка на риска за съдържание, което вреди на деца, и да вземе мерки за предотвратяване на това съдържание да достигне до лица под 18 години. Предложеното законодателство на ЕС има за цел да обхване премахването на онлайн материали със сексуално малтретиране на деца.
По-малките платформи – както и големите, разбира се – трябва да дадат на потребителите право да се оплакват от премахването на тяхното съдържание, плюс допълнителна възможност за извънсъдебен процес на обжалване, ако не харесват начина, по който е била обработена жалбата. Въпреки това повторните нарушители, които постоянно публикуват незаконно съдържание, трябва да бъдат отстранени. Те също трябва да бъдат прозрачни по отношение на рекламите и алгоритмите. Съгласно DSA платформите трябва да предоставят на потребителите информация защо им е била показана дадена реклама. Той също така трябва да дава подробности за алгоритмите, които се използват за насочване на онлайн изживяването на потребителя.
Всички онлайн пазари ще трябва да следят търговците, използващи техните платформи, като се уверят, че те могат да бъдат проследени, за да предотвратят измамни продавачи. Те ще трябва да разполагат с процедури за премахване на опасни или фалшиви стоки. Това включва произволна проверка дали стоките са били счетени за незаконни. Държавните органи също ще могат да нареждат премахването на опасни продукти.
Предприятията за хостинг в облак, които съхраняват съдържание на други хора, ще трябва да разполагат с механизъм за потребители и трети страни, които да маркират потенциално незаконно съдържание и след това жалбоподателят да бъде уведомен за предприетите действия. Те трябва също така да информират съответните органи, ако забележат съдържание, което може да е криминално или показва, че е извършено престъпление, въпреки че това се отнася само до заплаха за живота или безопасността.
Според говорител на Европейската комисия, актът също така съдържа разпоредби, които се отнасят до спирането на акаунти на журналисти както в Туитър, включително изискване, че когато потребителите и съдържанието се наказват, това трябва да бъде по „усърден и пропорционален начин, като се вземат предвид основните права". .
Да бъдеш VLOP носи най-големия риск да бъдеш счетен за нарушител на закона поради регулаторните изисквания, които се поставят на квалифицираните платформи. Така или иначе е възможно ЕС да удари Twitter и други големи технологични платформи с предварителни разследвания или искания за информация, след като законът стане активен.

Станете почитател на Класа