Бъдещето на секса: трансформацията на интимността

Бъдещето на секса: трансформацията на интимността
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.09.2022
  • Сподели:

Технологиите тласкат човешката сексуалност към неизследвани територии. Те трансформират начина, по който преживяваме любовта и интимността и носят огромен потенциал за по-дълбоки емоционални и физически контакти. Ползите ще са за всички, но най-много за тези, които са изправени пред сексуални предизвикателства като разстояния, самота, дискриминация или физиологични ограничения.

Според Future Sex, промените се развиват в пет отделни сфери. Техният доклад разглежда всяка от тях и разкрива как ни пренасят отвъд вярването, че технологиите ни изолират. Ето как технологиите могат всъщност да ни сближават.

Дистанционна интимност

Обикновено разстоянията убиват връзките. Работа или други обстоятелства обаче често принуждават двойките да остават разделени за дълго. Сега секстех компании като Kiiroo и Vibease разработват нови, свързани чрез интернет секс играчки, които се отнасят към категорията на теледилдониката. Тези смарт устройства като вибратори и други взаимодействат помежду си посредством приложения. Използват се тъчтехнологии, записват се сексуални движения и се препращат емоциите и усещанията между любовниците.

Вече се тестват прототипи на устройства за целуване от голямо разстояние, специални  вибриращи VR костюми и свързани възглавници, които препредават звука от пулса от любовника. Всички тези иновации вещаят бъдеще, в което дистанционната интимност е мулти-чувствителна. В следващите десетилетия сексът от разстояние ще бъде доста по-привлекателен, реалистичен и емоционално интензивен. Процесът по новите разработки ще се ускори след 2018 г., когато изтича патентът, който регулира трансмисията на сексуални комуникации онлайн.

Виртуални фантазии

Искаш ли да изследваш сексуалните си фантазии в безопасна и приемлива среда? Виртуални светове за възрастни като Red Light Center  и 3DXChat позволяват да създаваш сексуална среда и тела изцяло по свой вкус. Можеш да превърнеш себе си или друг аватар в идеалния сексуален партньор, да срещаш реални хора в реално време, да участваш във виртуални денспартита, да присъстваш в уникални пространства, чийто дизайн цели единствено изпълнението на уникални желания. За хора, които живеят в изолация или пък в среда, в която нетрадиционния секс не се приема добре, виртуалният секс може да подобри качеството на живота като цяло, но също и на себеприемането.

Моушън кепчър анимации на актьори помагат за изграждането на невероятно правдоподобна среда, движения и графика. Нещата ще стават дори още по-реалистични. Световете за виртуален секс започват да интегрират секс играчки за дистанционен секс и виртуална реалност. Сливането и развитието на тези две полета ще доведе до пълно изчезване на линията, разделяща „реалния“ секс с някой в твоето физическо пространство и виртуалния секс в онлайн среда.

 

3DXChat

 

 

Роботи любовници

Компаниите се надпреварват в създаването на първия напълно функционален секс робот, въпреки че някои прототипи на по-ниско ниво и автоматизации вече съществуват. Най-популярният пионер в сектора е Abyss Creations, производител на силиконовите любовни кукли RealDoll. Компанията анонсира проекта Realbotix през 2015 г. Първата цел е създаването на говореща роботска глава с илюзията за съзнание, която ще бъде прикрепяна към телата на RealDoll. Очаква се първите поръчки на сексробота да тръгнат в края на годината, а приложението с изкуствения интелект трябва да се появи още през април.

Екипът на компанията предвижда да направи и роботски тела и да интегрира машините си във виртуалната реалност. Този проект е интересен, защото екипът на Realbotix работи съвместно с експертите на Hanson Robotics. Тази компания пък е известна с изключително софистицираните си и човекоподобни роботи с впечатляващи характеристики на изкуствения интелект.

Роботите със сексуални функции няма просто да затоплят самотните сърца на хора, които вече са привлечени от изкуствени компаньони. В бъдеще роботи – терапевти ще се използват за третиране на сексуални дисфункции и ще помагат на хората да бъдат по-добри любовници за човешките си партньори.

Пълно потапяне (Immersive Entertainment)

Докато стията за филми за възрастни навлизат бързо във виртуалната реалност в опит да компенсират приходите, спаднали заради сайтовете с безплатен стрийминг, сексуалният потенциал на технологията далеч не се ограничава само до порнографията. Може например да се използва с цел сексуално образование.

Симулираната среда на виртуална реалност предлага безопасен начин за изследване на социални проблеми и да учи млади хора за потенциалните рискове на различни сценарии. Например YMCA в Монреал предложи наскоро за одобрение образователна кампания, в която се използват очила за виртуална реалност. Участниците влизат във взаимодествие с настоятелен мъж ухажор – всичко от гледната точка на жената към рисковите ситуации. Целта на организаторите е да повишат увереността в равенството между половете и да намалят насилието. Друг екип – от Университета Емори също разработи сексуалнообразователна програма за млади цветнокожи жени, която учи на безопасни секс практики и предотвратяване на нежелани бременности.

Порносайтът BaDoinkVR пък пусна 8 серийна сексулана терапия, наречена Virtual Sexology, създадена с помощта на лицензиран терапевт, в която актьори учат мъжете и жените как да подобряват качеството на сексуалния акт.

Човешки подобрения

Пробивите в медицината отварят еротични възможности, които предполагат пълно преразглеждане на т.нар. сексуални ограничения, наложени от биологията или от контузии и заболявания. Например през 2016 г. хирурзи в САЩ извършиха първата трансплантация на пенис на оцелял в борбата с рака пациент, чийто пенис е бил ампутиран. Също миналата година пак в САЩ беше извършена първата за страната трансплантация на матка на бездетна пациентка. Въпреки че органът е бил отхвърлен и е трябвало да бъде отстранен, пациентки, подложени на подобни операции в Швеция са успели да износят деца.

Генителните реконструкции и трансплантации зависят изцяло от донори, но развитието на 3D биопринтирането и инженеринга на тъкани ще премахне тази зависимост. В следващите десетилетия регенеративната медицина ще помогне на много хора да преодолеят контузни и сексуални дисфункции. Хората ще получат възможността да моделират телата си по собствено желание с оглед на персоналната си сексуална естетика. Микрочипове и интернет свързани импланти ще предлагат опция за онези, които желаят да се слеят с машината и да се превърнат в сексуални киборги.

Сексът и сексуалността играят интегрална роля в човешкото взаимодействие. Развитието на технологиите ще ни помогне да научим повече за себе си и за връзката с хората, които обичаме.

 

 

Станете почитател на Класа