Водещата българска IT компания SiteGround с ключова инвестиция от 12 млн. лева за създаването на първия по рода си институт за изкуствен интелект и компютърни науки от световно ниво в София – INSAIT

Водещата българска IT компания SiteGround с ключова инвестиция от 12 млн. лева за създаването на първия по рода си институт за изкуствен интелект и компютърни науки от световно ниво в София – INSAIT
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.04.2022
  • Сподели:

11 април2022 г., София INSAIT – първият в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, е вече факт. Той бе официално открит днес у нас и е създаден в партньорство с два от водещите технологични университети в света – швейцарските ETH Zurich и EPFL. Институтът е структуриран като специално звено към Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ и се радва на сериозна правителствена подкрепа и помощ от IT бизнеса.

 

1

 

Инвестициите от страна на технологичния сектор в проекта се равняват на 20 млн. лева, начело с българската IT компания SiteGround, която самостоятелно инвестира 12 млн. лева в подкрепа на създаването на института. С големи дарения следват и технологичните гиганти Googleи DeepMind с обща инвестиция от 6 млн. лева и Amazon със 7 млн. лева, както и индивидуални лидери от българската IT индустрия с общо 1 млн. лева.

 

2

 

Създаването на INSAIT има изключително значение за развитието на човешките ресурси и технологичния сектор на местно ниво, но с амбиция за глобални резултати. Мисията на INSAIT е да превърне България в международна дестинация за изследвания и иновации, като планира изследователски и образователни програми на световно ниво.

 

4

 

Към момента SiteGround, българския IT лидер, е водещ партньор на проекта INSAIT, като компанията се е ангажирала с финансова подкрепа от общо 12 млн. лева за период от 5 години. Субсидията ще бъде използвана за привличането на учени от световната академична сфера по компютърни науки, които да се присъединят към института в София. Институтът цели да привлече световно известни технологични имена от САЩ, Израел, и Швейцария, които да ръководят и съветват центъра според най-добрите практики.

 

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев, един от водещите учени в света на компютърните науки и AI и преподавател в ETH Zurich. Проф. Вечев е носител на множество международни награди, включително на наградата “Джон Атанасов” за постижения в областта на компютърните и информационните технологии (2009). Той е предприемач и създател на три успешни високотехнологични стартъп компании.

 

„Смятаме, че създаването на INSAIT е от изключителна важност за развитието на следващото поколение висококвалифицирани технологични лидери в България, които да оставят отпечатък на световно ниво. Вярваме, че това ще помогне да задържим най-добрите си млади таланти в страната, ще създаде повече възможности за работа в региона и ще благоприятства бизнес средата, особено в сферата на технологиите. За нас като водеща компания в IT сектора това означава достъп до силни висококвалифицирани специалисти, способни да създадат следващия технологичен пробив на световно ниво в България“, сподели Тенко Николов, управляващ партньор на SiteGround.

 

SiteGround е водеща българска IT компания и лидер на международния пазар за уеб хостинг, обслужваща над 2.8 милиона домейна глобално. Екипът е предимно български и основната ѝ дейност се ръководи от България вече 18 години, което мотивира ръководството на компанията начело с Тенко Николов и Иво Ценов да подкрепят инициативи и проекти, които имат значим принос за развитието на технологичния сектор и цялата икономическа среда у нас. Благодарение на множеството си обществено-значими инициативи, в последните години SiteGround e един от най-награждаваните български работодатели.

 

Официалното откриване на INSAIT бе на специално събитие в София с участието на министър-председателя Кирил Петков, президента Румен Радев, еврокомисаря Мария Габриел, министъра на образованието и науката проф. акад. Николай Денков, министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, президентите на водещите швейцарски университети ETH Zurich и ЕPFL, и представители на партниращите технологични лидери – директора на Google AI Джеф Дийн, управляващия партньор на SiteGround Тенко Николов, носителя на наградата Тюринг („компютърния Нобел“) проф. Шафи Голдвасер от MIT и Berkeley, нобеловия лауреат и стартъп лидер от Израел Дан Шехтман и други.

 

Повече информация за INSAIT можете да намерите на https://insait.ai

Повече информация за обществено-отговорната дейност на SiteGround може да намерите на https://careers.siteground.com/bg/blog/

 

 

За SiteGround

Създадена през 2004 г. в България, днес SiteGround е един от международните лидери в IT и хостинг технологии и услуги за уеб страници, с data центрове в Европа, Азия и Америка и над 2.8 милиона поддържани домейни на клиенти от цял свят. SiteGround е една от единствените три компании в света, официално препоръчани от най-разпространения свободен софтуер за изработка на уеб сайтове, използван от 44% от всички уеб страници в интернет. Ръководството начело с Иво Ценов и Тенко Николов управлява екип от над 500 служители с офиси в София, Пловдив и Стара Загора в България. Благодарение на широката си ангажираност и инвестиции в обществено-отговорна дейност, за 2020 и 2021 г. SiteGround е носител на над 20 отличия като работодател и обществено-отговорна компания в България.

 

За повече информация, моля, свържете се с:

Дима Петева, SiteGround: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

M3 Communications Group, Inc. на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. , 02/ 818 70 10

Станете почитател на Класа