От гледна точка на ракетата

От гледна точка на ракетата
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.01.2022
  • Сподели:

Повечето от нас са наблюдавали изстрелването на ракета, но никога от тази гледна точка. На 30 юни 2015 година германската космическа агенция DLR изстреляла изследователската ракета MAPHEUS-5 от база в Швеция. Уникалното е, че поставили камера, гледаща надолу, която показва 6- минутната експедиция по невероятен начин. Видеото ще ви накара да се почувствате сякаш сте закрепени за ракетата.

 

Експериментът започва с кратко отброяване и изстрелване. Ракетата достига скорост от 2000 метра в секунда, като се издига на височина 253 километра. Докато ракетата лети с невероятна скорост, камерата заснема Земята, а тя сякаш се върти изключително бързо, но пък дори и да ви се завие свят, гледката си заслужава.

 

От DLR обясняват в съобщение за медиите, че на MAPHEUS-5 са му трябвали само 74 секунди, за да достигне състояние на микрогравитация, в което апаратът е останал 6 минути – достатъчно време да събере данни от три различни експеримента, проведени на ракетата. 2500 стоманени топчета са ударени едно в друго, за да се изследва как протичат сблъсъци при нулева гравитация.

 

Различни метали са били тествани с рентген, за да се види дали има разлика между рентгеновите снимки на Земята и в космоса. Последният тест се е състоял в стопяване на метални топчета с лазер – първият път, в който учените постигат това при нулева гравитация.

 

На борда на ракетата е имало и кръстоцветни растения, за да може да се съберат данни за това как се променя молекулярната им структура при нулева гравитация. Предишни изследвания са показвали, че на растенията им трябват само 20 секунди, за да усетят липсата на земната гравитация и да загубят усещането за понятията “нагоре“ и “надолу“.

 

Целта на всички тези експерименти е предоставянето на информация, която ще е от изключителна важност за бъдещето колонизиране на космоса от хората. Данните, които MAPHEUS-5 е предоставил, се анализират в момента.

Камерата заснема също и кацането, което не е много меко, но пък гледката е невероятна:

 

 

Станете почитател на Класа