Създадоха и дизайнерски снежинки

Създадоха и дизайнерски снежинки
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.11.2021
  • Сподели:

 

Общоприетата логика ни казва, че две снежинки не може да бъдат еднакви. Но истинският въпрос е колко могат да си приличат и да се различават. За наш късмет, науката може да отговори на тези въпроси и както изглежда, отговорите водят до някои, прекрасни за окото, резултати.

 

Физикът Кен Либрехт (Ken Libbrecht) от Калифорнийския технологичен институт изучавал, как се формират и разрастват кристалите. Благодарение на опитите си, той се научил как да прави синтетични снежинки. Единствената разлика между истинските снежинки и тези на Либрехт е, че неговите са направени в лабораторни условия.

 

Сложният процес по направата на дизайнерски снежинки започва с изпарителна дифузионна камера, която представлява изолирана кутия, поддържаща температура от поне -40°С  във вътрешността и поне 40°С на върха. На капака на кутията се поставя източник на вода, която се просмуква в кутията и създава условия за изключително наситен въздух. Чрез използването на електрически игли в дифузионната камера, започват да се формират малки ледени кристали.

 

След откриването на този метод, физикът е успял да създаде невероятни форми със синтетични снежинки. „Снимките отдолу показват как се образува звезда на върха на електрическата игла. Изображението отляво показва процеса след 10 минути, а това отдясно е направено пет минути по-късно. Диаметърът на звездата е 2.5 милиметра. За да се получи толкова уникална форма, трябваше да променям температурата на процеса постоянно“, казва Кен Либрехт.

 

 

Caltech

 

 

Caltech

 

 

Caltech

 

 

Caltech

 

 

 

Станете почитател на Класа