Микрософт и Фейсбус прокараха кабел под Атлантика

Microsoft приключи успешно съвместния проект с Facebook за прокарване на интернет кабел в Атлантическия океан, който свързва крайбрежието на американския щат Вирджиния с град Билбао на брега на Испания.
Кабелът Marea, положен по дъното на океана, е дълъг 6500 метра и тежи 4500 тона. Неговата пропускателна способност е 160 терабита в секунда, което е 16 млн. пъти повече от средната скорост на домашна интернет линия и еквивалентно на 71 млн. едновременни гледания на видео с висока резолюция.
Кабелът се състои от 8 оптични влакна, защитени с обвивка от няколко слоя – меден, пластмасов и водонепроницаем. Близо до бреговете кабелът е поставен в специален защитен кожух, но в голяма част от маршрута лежи на дъното на океана.
Огромната пропускателна способност на кабела ще удовлетвори нарастващото търсене на интернет и облачни услуги, отбелязва Microsoft. Според изследване на Brookings, към 2020 г. достъп до интернет ще имат 5 млрд. души, или два пъти повече, отколкото в момента.
По-голяма част от интернет трафика минава по кабели, прокарани по дъната на океани, за да свържат континентите в мрежа. Излизането от строя на части от тази мрежа може да повлия крайно негативно на комуникациите по света.

Станете почитател на Класа