Киберпрестъпността - новата триглава ламя

Основните заплахи в интернет са педофилията, кражбата на лични данни и източването на банкови кредитни карти. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на „Регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа".

Форумът се провежда за втора поредна година в София и е под патронажа на МВР шефа Цветан Цветанов.

Интернет е пространство без граници. Това може да бъде мотивация, за да можем да противодействаме на заплахата от киберпрестъпността за националната сигурност на всяка държава, но и за всеки потребител на интернет, по думите на шефът на МВР.

Ние трябва да се грижим за децата и да ги предпазим от това, което може да им се случи, каза още той и благодари на фондация „Америка за България" за провеждането на конференцията през 2011 г. Тази конференция произведе една регионална платформа, която обедини усилията на всички участници, за да можем да уеднаквим стандартите и да провеждаме адекватна политика, каза вицепремиерът.

България изпълнява Дигиталния дневен ред 2010 г., както и Стокхолмската програма. Миналата седмица завършихме проект за развитието на българската национална платформа в тази посока, финансиран от ЕС. С 10-месечен проект успяхме да допринесем за информираността на потребителите, каза Цветанов. Той посочи, че страната ни си сътрудничи и с ФБР в борбата с киберпрестъпността.

Всеки ден 150 000 зловредни кода „инфектират" над 1 млн. хора по света. 1/3 от мейлите на ден представляват спам. Киберпрестъпността е като триглавата ламя, а причините за това са три - тя е доходен бизнес, нискорисково и анонимно занимание. Това заяви пък зам.- министърът на транспорта Валери Борисов.

Според него, за да започне да се обсъжда проблемът с киберпрестъпленията, трябва да се стигне до една обща дефиниция за това какво всъщност е киберпрестъпност. За съжаление, това не е факт, обясни още зам.-министърът.



Следващият вид тероризъм ще бъде виртуалният, като постепенно започват да се създават предпостваки за неговото съществуване, заяви по време на форума зам.-министърът на отбраната Августина Цветкова. По думите й най-застрашени са държавите с развити компютърни мрежи.



Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа