Радина Величкова, която тича към световния връх в леката атлетика

Радина Величкова, която тича към световния връх в леката атлетика
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.07.2024
  • Сподели:

Тя е на 16. Млада, упорита, талантлива и голяма надежда на България в леката атлетика. Някои я наричат "новата Ивет Лалова".

 

 

Но тя е Радина Величкова и през последните три дни спечели два медала от Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 18 г. в Банска Бистрица, Словакия.

В петък Радина Величкова извоюва златен медал от Европейското по лека атлетика за юноши и девойки до 18 г. в Словакия. Тя записа най-добро време - 11.54 сек., във финала на 100 метра. А в неделя взе и бронзов медал в скока на дължина с изравнено лично постижение за сезона от 6.16 метра.

"Много съм щастлива. Просто нямам думи. Това е първата ми европейска титла и аз просто съм много, много щастлива", бяха първите думи на състезателката след финала на 100 м.

Радина Величкова е родена на 15 декември 2007 г. Учи във Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери" в Пловдив. Тя е състезател по лека атлетика в спортен клуб "Ботев Пловдив".

Когато е малко по-малка, Радина ходи заедно с брат си на тренировките му по футбол. Докато го чака, тича около терена, разказва Величкова пред БНТ в интервю през 2023 г. Тогава един треньор по футбол я забелязва и съветва баща ѝ да я запише на тренировки по лека атлетика. Тя се запалва мигновено по този спорт и не след дълго резултатите са налице.

 

Радина Величкова

 

 

Величкова се явява на първото си състезание едва две седмици след като започва да тренира лека атлетика. На него печели два златни медала.

Треньор на младата европейската шампионка на 100 метра е една от най-успешните лекоатлетки на България - Ива Пранджева. След успеха на своята възпитаничка на Европейското в Словакия тя написа във Фейсбук "Удоволствието да си отгледаш едно цвете от малко семенце и да видиш как разцъфва. Уникално чувство".

Радина тренира усилено и се опитва да съчетае тренировките по лека атлетика с учението. Засега много успешно.

Освен физическото възпитание, харесва биологията. Бори се и с френския език, за който казва, че е труден. Мечтае за световния връх в леката атлетика и да постигне успехите на своята треньорка Ива Пранджева.

Пранджева е европейска шампионка на троен скок в зала от Стокхолм '96, сребърна медалистка от световното в Гьотеборг '95, а нейната най-добра изява е от Световното първенство през 1995 г., където тя печели сребърен медал с постижение от 15.18 метра на троен скок.

 

Радина Величкова

 

 

След Европейското първенство в Словакия мнозина вярват, че Радина Величкова може не само да достигне, но защо не и да надмине тези постижения.

 

 

 

Ваня Савкова

 

Станете почитател на Класа