Георги Дерменджиев пред Silentbet: Необходими са мерки за възраждането на българския футбол

Националният селекционер на България, Георги Дерменджиев, даде ексклузивно интервю пред Silentbet, в което той сподели мнението си, че обществеността трябва да има реалистична преценка относно нивото на българския футбол към момента. Предводителят на националната ни гарнитура засегна темата за предстоящите мачове на България срещу Гибралтар, Финландия и Ирландия през ноември и вярва, че са направени определени изводи от пораженията от изминалия месец. Дерменджиев завърши, пожелавайки си младото поколение от български играчи да вдъхне живот в родния футбол. Той обаче призна, че са нужни и сериозни мерки за вдигането на класата на българския футбол като цяло.
 
 
Георги Дерменджиев
 
Здравейте, господин Дерменджиев! След трудната серия мачове през октомври международните двубои се завръщат през този месец. Какви изводи успяхте да си извадите от срещите през изминалия месец?
 
Има много изводи, които се направиха. Аз винаги съм се опитвал да изкарам положителните неща наяве, но показвам и лошите неща на играчите. В крайна сметка ние трябва да направим така, че играчите да имат самочувствие, независимо от резултатите. Трябва да сме реалисти и да знаем какво е нивото ни.
 
Как оценявате силните и слабите страни на Финландия и Ирландия?
 
Анализирали сме тези отбори много пъти и познаваме тяхната игра. Играчите са запознати с анализите и ще бъдат запознати отново на лагера. Знаете, че Финландия вече се класира за европейското първенство. Преди това те също имаха един преход, по време на който обаче те постъпиха много разумно и футболът им е във възход.
 
 
Беше обявено наскоро, че ще изиграете и контрола със състава на Гибралтар преди двете срещи от Лигата на Нациите. Как се спряхте на този опонент?
 
Трябва да се разясни като въпрос как се получи това. На тази дата евентуално трябваше да играем финален плейоф за класиране на Евро 2020, ако бяхме победили Унгария. УЕФА служебно назначава контролен мач, който задължително се изиграва или в противен случай следват сериозни глоби за федерацията, която откаже участие, нещо от сорта на 200 хиляди евро. Ние приемаме мача като контрола и ще трябва да я изиграем.
 
 
Какво желаете да видите в тези срещи и върху кои елементи ще поставите акцент в играта на отбора?
 
Виждате, че кръгът на повиканите е разширен. Част от играчите ще заминат да играят с младежкия национален отбор, след като участват в контролата с Гибралтар, тъй като все още имаме известен шанс за класиране на европейско първенство при младежите. Аз искам момчетата да се закърмят с мачове за мъжкия национален отбор и да свикнат с атмосферата.
 
Подмладяването на националния ни отбор се вижда и с просто око с оглед списъка с извиканите футболисти за ноември. Това ли са имената, които ще виждаме все повече и повече?
 
Има максима, че няма млади и стари, а такива, които играят добре. Аз лично искам определен баланс, тъй като всеки иска млади играчи, но те все още не са достатъчно опитни, за да играят в тези мачове. Добре е да са част от националния отбор и да виждат нивото на съперниците ни, но всеки трябва да си заслужат мястото. Няма как даром да се получи място само заради младостта им. Те трябва да грабнат възможността си и да се утвърдят в отбора.
 
 
Смятате ли, че новото поколение дава надежда за българския футбол?
 
Да се надяваме, че ще се случи. Нямам идея до каква степен талантливите играчи ще се развият и дали ще оправдаят доверието. Всичко зависи от тях.
 
Вие и футболистите отнесохте доста критики след срещите с Унгария, Финландия и Уелс. Справедливи ли бяха те, или смятате, че всичко беше малко пресилено?
 
Аз нямам проблем с критиките към себе си, когато няма резултати, това е нормално. Трябва обаче да сме реалисти и да сме наясно с обстановката, какви са ни възможностите и с какви отбори играем. Ясно е, че много време България не е била на голям форум, но трябва да си понесем критиката и да се надяваме, че момчетата, които идват ще оправдаят доверието към себе си, за да се вдигне нивото на нашия футбол. Трябват обаче и сериозни мерки за възраждането на нашия футбол.
 
Изглежда вече сигурно, че няма да има Конгрес на БФС до края на календарната година. Внася ли някаква несигурност това и във Вашата позиция и съответно пречи ли Ви на по-спокойната работна среда?
 
Аз върша моята работа и каквото мога да направя за доброто на футбола го правя. Кога ще има Конгрес и какво ще се случи на него е тема, която се опитвам да държа далеч от себе си и от играчите.

Станете почитател на Класа