2925 спортисти от 92 държави

Олимпийските игри в Пьонгчан от 9 до 25 февруари би трябвало да поставят рекорд по брой на спортистите, които ще вземат участие в дисциплините. Както съобщи организационният комитет на игрите към днешна дата и при изтичането на срока за заявки участието си са потвърдили 2925 спортисти от 92 държави. В предишните игри в Сочи преди 4 години са участвали 2858 спортисти от 88 държави.
Засега най-голямата делегация е на САЩ - 242 спортисти, следвана от Канада (226 спортисти), отбелязват организаторите. Домакините ще излязат на трасетата, пързалките и пистите със 144 спортисти в 15 дисциплини.
Отборът на КНДР, който получи специален статут от Международния олимпийски комитет (МОК), е заявил 22-ма спортисти, в това число 12 момичета от обединения корейски отбор по хокей на лед. За първи път участие на зимна олимпиада ще вземат състезатели от Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Нигерия и Косово.
В Пьонгчанг ще бъдат разиграни 102 комплекта медали, а сега са добавени шест дисциплини - бигеър в сноуборда при мъжете и при жените, масов старт в кънки бягането, отново в двата пола, дубъл-викс в кърлинга и отборно състезание на ски северни дисциплини. Отпаднаха в сравнение със Сочи 2014 две дисциплини - паралелният слалом в сноуборда при двата пола.

Станете почитател на Класа