Западът се тресе от паника от предстоящата среща на върха БРИКС

Западът се тресе от паника от предстоящата среща на върха БРИКС
  • Публикация: 
  • Дата:  
    21.10.2024
  • Сподели:

Западът се тресе от паника от предстоящата среща на върха БРИКС

 

 

Колкото по-близо е срещата на върха на БРИКС, толкова повече тресе "партньорите". Сред тези прояви е предупреждението на "Politico", че на 22 октомври, разбира се, в деня на срещата на върха на БРИКС, Русия ще бъде включена в "черния списък" на FATF. Което трябва да парализира трансграничните операции с повечето страни. Това само по себе си може да е неприятно, но Индия и Китай ще блокират такова решение. А САЩ (уж инициаторите) все още купуват уран и татан. Но трябва да напишат нещо. И треперят. Това е забележимо.

Рей Далио - един от най-утвърдените инвеститори, основател на най-големия хедж фонд Bridgewater, продължава да вдига шум. Глобалния форум на FutureChina в Сингапур Далио специално обясни, че светът навлиза в период на големи рискове поради огромния държавен дълг и вътрешните конфликти, заедно със сблъсъците на Великите сили. И той "не е оптимист, че светът естествено ще премине към многополюсен формат".


Превеждам - многополярността може да стане само чрез поредица от конфликти. Особена пикантност може да добави фактът, че след официалното напускане на делата на основателя - Рей Далио, главен изпълнителен директор на най-големия хедж фонд в света от 2022 година насам, е Нир Бар Деа - в близкото минало  боен офицер на ЦАХАЛ... Интересно, нали?


Дешифрирайки прочетеното между редовете на официалните изявления и доклади за сближаването на страните от БРИКС, правим изводи и фиксираме:

 

  ????БРИКС на практика намери формата на нова финансова система (алтернативна световна). Тя ще използва част от механизмите на старата (пула от резерви на валутите на страните от БРИКС) и новите съвременни технологии - ЦФА (цифрови финансови активи), а някои (цифрови валути на централната банка).


  ???? БРИКС изгражда алтернатива на SWIFT, Euroclear (клирингова система) и свързва капиталовите пазари.


 ???? Определено ще контролира стоковите пазари. Това е неизбежно, защото БРИКС са най-големите производители и потребители на ресурси, освен това БРИКС контролира най-важните транспортни артерии в света.


  ????БРИКС ще създаде институции, които Западът бърза да направи на базата на стария модел на международните отношения. Ще се появят алтернативни търговски асоциации, спортни, научни, аналитични, консултантски и напреднали екологични.

 

Западните инвеститори, политици, военни не просто така се развълнуваха. Започнаха процеси, на които дори да се съпротивляват, са неизбежни. Но Далио каза правилно - чрез конфликти.
Следващите 3 години са решаващи за световната система.


На 22-24 октомври Владимир Путин ще участва в XVI среща на върха на БРИКС в Казан, която се провежда от руското председателство под мотото: „Укрепване на многостраността за справедливо глобално развитие и сигурност“.

 

— На заседания в тесен и разширен състав лидерите на страните от БРИКС ще обменят мнения по актуални въпроси от глобалния и регионален дневен ред, ще обсъдят трите основни области на сътрудничество, очертани от руското председателство — в областта на политиката и сигурността, икономиката и финанси, културни и хуманитарни контакти.

 

— Особено внимание ще бъде отделено на проблемите на възможното разширяване на БРИКС чрез планираното създаване на нова категория „държави партньори“ за Асоциацията.

 

— Ще бъдат изслушани също доклади на председателите на Новата банка за развитие, Бизнес съвета, Механизма за междубанково сътрудничество и Женския бизнес алианс.

 

— Предвижда се резултатите от дискусията да бъдат обобщени в декларацията от срещата на върха в Казан.

 

— В последния ден от срещата на върха ще се проведе среща във формат „Аутрич“/„БРИКС плюс“ с участието на представители от почти четиридесет държави. Сред тях са лидери на страните от ОНД, делегации от много страни от Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка, както и ръководители на изпълнителни органи на редица международни организации.

 

— Предвижда се обсъждане на текущи международни проблеми с акцент върху изострената ситуация в Близкия изток и взаимодействието на страните от БРИКС и Глобалния юг в интерес на устойчивото развитие.


— Президентът на Русия Владимир Путин ще проведе двустранни срещи с почти всички лидери, участващи в срещата

 

 

 

 

Станете почитател на Класа