Бернар Кушнер: Как да не бъдеш антисемит, виждайки действията на израелската армия в Газа? Избиха толкова много хора

Бернар Кушнер: Как да не бъдеш антисемит, виждайки действията на израелската армия в Газа? Избиха толкова много хора
  • Публикация: 
  • Дата:  
    21.10.2024
  • Сподели:

Бившият френски външен министър Бернар Кушнер остро разкритикува в неделя по радио J "непропорционалната война", водена от Израел в Газа, която според него води до антисемитизъм във Франция, съобщава "Фигаро".

 

 

„Как да не бъдем антисемити, когато виждаме щетите, нанесени от израелската армия? Погледнете внимателно Газа, все пак тя все още е поле на убийства, на бедствия. Това е разпадане на семействата“, каза той.

„Разбира се, че имаше 7 октомври. И Бог знае как ме възмути това. Но да отмъстиш с 40 000 убити, ако цифрата е вярна...“, добави Бернар Кушнер, преди да бъде прекъснат от журналиста. „Казвате, че с това, което се случва в Газа, е нормално да сме антисемити?“, попита журналистът Фредерик Хазиза. „Не е нормално, но реакцията може да бъде такава“, продължи Бернар Кушнер. Той уточни също, че според него „военната реакция на Израел след 7 октомври беше легитимна и необходима: тя се очакваше. Но да продължаваш така и да имаш само военно решение е грешка!“.

 

Бернар Кушнер: Как да не бъдеш антисемит, виждайки действията на израелската  армия в Газа? Избиха толкова много хора | Glasove.com

 

Бернар Кушнер се върна към данните на "Хамас" за избитите палестинци: "Тези числа бяха потвърдени от всички - от “Червения кръст”, от неправителствени организации. Не знам дали са 40 хиляди или 35 хиляди, но това е извънредно много. Избиха извънредно много хора и разрушиха повече от половината не само от град Газа, но и от цялата ивица Газа. Все пак това беше изключително брутална реакция и не само брутална, но и смъртоносна".

Бернар Кушнер, който беше външен министър от 2007 до 2010 г. по време на президентството на Никола Саркози, подчерта, че като бивш хуманитарен работник може само да бъде възмутен. „Избиха извънредно много хора. Това е смъртоносна реакция.

 

 

 

 

Не съм доволен от това", каза той. „Прекарах живота си в грижа за хората“, добави Кушнер.

Наречан „Френският доктор“, Бернар Кушнер, който е създател на "Лекари на света" (Médecins du Monde), е прекарал години в лечение на деца в Афганистан, спасявал е бягащите "хора с лодките" в Китайско море и дори е прекосявал разкъсвания от войната Ливан и обсаденото Сараево. „Антисемитизмът е наука за глупаците. Това е много дълбоко зло. Франция винаги е била антисемитска“, заяви още той.

 

 

 

Превод от френски: Галя Дачкова

Станете почитател на Класа