“Трети на света по запаси”. Киев предложи смъртоносна дилема на света

“Трети на света по запаси”. Киев предложи смъртоносна дилема на света
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    20.10.2024
  • Share:

Украинските власти заплашват да създадат атомна бомба. Зеленски дори публично постави ултиматум на Запада: или влизаме в НАТО, или ще придобием ядрен арсенал. Казва, че има всички ресурси за това. Дали?

 

 

 

Провокация от “Билд”

Изявлението на шефа на режима в Киев се превърна в една от централните теми на западните медии. Така британският “Телеграф” отбелязва, че това става на фона на много хладно възприемане от Вашингтон и Брюксел на прословутия „план за победа“. Нелегитимният президент беше разстроен, че му беше обещано да приемат Украйна в Северноатлантическия алианс, но така и не получи конкретна дата. Изданието допълва: думите на Зеленски съдържаха „елемент на ръба на наказателното поле“, но това трябва да се приеме с най-голяма сериозност.

Военният анализатор Юлиан Рьопке от германския “Билд” цитира неназован служител от украинската администрация, който казва: „Имаме материалите, знанията, ако дадат заповед, ще получим първата бомба след няколко седмици.“ И когато Русия отново започне настъпление срещу Киев, ВСУ ще използват ядрено оръжие.

Тази публикация предизвика много шум. Съветникът на Зеленски Дмитрий Литвин нарече това „глупости“ и завоалирано намекна, че Рьопке работи за Кремъл – въпреки че той ругае Русия още от Сирия. Малко по-късно Зеленски започна да отрича всичко.

Но веднага му беше напомнено за февруари 2022 г. На конференция по сигурността в Мюнхен той обяви готовността си да се оттегли от Будапещенския меморандум, който юридически закрепва отказа на страната от ядрената енергия. И скоро СВО започна.

Вероятно Зеленски за пореден път просто избухна, без да се замисли. Реши да плаши западните партньори, които не бързат да го канят в НАТО. И когато разбра, че не се получава, започна бързо да се извинява в социалните мрежи. Но вкусът остана.

По-конкретно, унгарският премиер Виктор Орбан отговори: той предложи да се организира разследване и да се установи дали Киев има възможност да създаде атомно оръжие.

"Пълни глупости"

Звучи изненадващо, но някога Украйна беше третата ядрена сила в света след Русия и САЩ. През 1991 г. тя наследява от СССР 176 междуконтинентални балистични и повече от 2500 тактически ракети. Освен това оръжията на въоръжение са предимно ракети със среден обсег „Пионер“, напреднала съветска разработка по това време.

Меморандумът е подписан в Будапеща през 1994 г. Повечето от резервите бяха прехвърлени в Москва в рамките на една година. След това постепенно се отърваха от остатъците. Последната бойна глава е премахната през 2001 г.

Всички подобни оръжия са произведени в съветските години изключително на територията на РСФСР. Прозрението на Рьопке за „няколко седмици преди първата бомба“ изглежда изключително съмнително.

Тоест, всичко трябва да се направи от нулата. Страната трябва да бъде индустриализирана, да има голям военен бюджет и квалифициран персонал. И във всеки случай са необходими години, за да се реализира такава програма.

Въпреки че Украйна има находища на уран (два процента от световните запаси), няма инфраструктура за обогатяване на руда.

„Ултиматумът на Зеленски е пълна глупост, те нямат нищо за целта“, каза ръководителят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картополов. “Няма компетенции, няма материали, няма оборудване. Приказките, че е възможно да се създават ядрени оръжия от отпадъци за ядрено гориво са за слабо образованите. Истинските ядрени оръжия са абсолютно изключени. Ако приемем, че може да им бъде дадено тайно, тогава това също е изключено, защото има определена техника, която ви позволява незабавно да определите къде са създадени боеприпасите. Е, тогава сбогом, Америка”, допълни той.

 

 

Депутатът подчерта, че Украйна е способна само на така наречената мръсна бомба - оръжие, което причинява радиоактивно замърсяване на района. Не е ясно обаче как Киев може да го използва, без да рискува да засегне собствените си територии. Далекобойността на бомбардировачите Су-24 явно не е достатъчна за постигане на значима цел. Авоенно-промишленият комплекс не е в състояние сам да произвежда балистични ракети.

Програма за десетилетия

Дори ако Украйна създаде пълноценна ядрена бомба или ракета, това няма да е скоро. Просто погледнете усилията на другите страни, които искат да се присъединят към ядрения клуб.

Съответната програма на Иран датира от 60-те години на миналия век. И докато мирният атом беше напълно решен, военният атом не беше. По много причини. Включително заради ударите на израелската авиация по иранските ядрени съоръжения. Цялата контролирана от Киев територия е обстрелвана от руски крилати и балистични ракети. Така че на никого там просто няма да бъде позволено да завърши ядрената програма.

Северна Корея обяви присъединяването си към ядрения клуб на 10 февруари 2005 г. - 30-ата годишнина от националната ядрена програма. През октомври 2006 г. Пхенян извърши първото си изпитание. Както виждаме, Северна Корея не постигна резултати веднага. И не е известно колко мощен е ядреният ѝ потенциал. Явно става дума за десетки, а не за стотици ракети.

Израел, който никога не е потвърждавал официално факта, че притежава атомни оръжия, според някои експерти ги притежава от края на 60-те години на миналия век. Сравнително бързият напредък на Тел Авив в тази област се обяснява с активното съдействие на американските специалисти. Те съветваха учените, осигуряваха материали и компоненти и контролираха ключови етапи от работата. В резултат на това Израел, според различни оценки, има от 80 до 200 ядрени бойни глави.

Въпреки това би било глупаво да се надяваме, че САЩ ще предоставят същата помощ на Украйна. Вашингтон строго ограничава доставките дори на остарели неядрени оръжия. Като цяло, последните изявления от Киев не са нищо повече от поредната игра пред публиката.

 

 

 

 

Автор: Андрей Коц ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа