„Не се нуждае от PR“: Русия за първи път представи експортния Lancet пред чуждестранна публика

„Не се нуждае от PR“: Русия за първи път представи експортния Lancet пред чуждестранна публика
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    27.09.2024
  • Сподели:

Русия за първи път представи зад граница експортна версия на боеприпасите Lancet, съобщи «Рособоронекспорт». Компанията отбеляза, че бойният опит е потвърдил високата ефективност на този дрон в контрабатарейната война и унищожаването на високоскоростни наземни и надводни цели. Според анализаторите успешното използване на Lancet в хода на СВО направи този безпилотник известен в целия свят. Експертите смятат, че продуктът ZALA има големи перспективи на международния оръжеен пазар.

 

 

 

На изложението ADEX 2024 в Баку «Рособоронекспорт» за първи път представи пред чуждестранна публика експортната версия на дрона Lancet.

„На ADEX 2024 „Рособоронекспорт“ ще покаже най-популярните модели съвременни оръжия, доказали се в битки, сред които за първи път извън Русия се демонстрира боеприпасният комплекс „Ланцет-Е“, каза изпълнителният директор на компанията Александър Михеев.

От «Рособоронекспорт» отбелязват, че бойният опит е потвърдил високата ефективност на «Ланцет» в контрабатарейната борба и унищожаването на високоскоростни цели.

 

 

В допълнение, Lancet-E осигурява надеждно унищожаване на танкове, бойни машини на пехотата, бронетранспортьори, инженерно оборудване, опорни пунктове и командни пунктове, авиация на летищни базирания , системи за радиоелектронна борба и БПЛА, както и неподвижни и движещи се надводни цели.

Преди това експортният Lancet беше показан на форума «Армия- 2024». Както беше отбелязано тогава в съобщението на ZALA, комплексът включва носители на управляеми боеприпаси „Изделие 51-Е” и „Изделие 52-Е”, както и безпилотен разузнавателен самолет ZALA Z-16E с малък обсег.

„Няма прегради“
Припомняме, че първоначално ZALA предложи на клиентите си два безделни боеприпаса — Ланцет-1 и Ланцет-3. Впоследствие линията се разшири. Към момента сайтът на ZALA съобщава за съществуването на три варианта на Lancet с характерна X-образна опашка.

Най-мощният от тях е обозначен като „Изделие 51“. Той носи 5 кг боен товар и е способен да поразява на разстояние до 50 км. От своя страна „Изделие 52“ действа на обсег от 30 км и е оборудван с трикилограмова бойна глава.

Третата версия на Lancet се появи сравнително наскоро и получи индекса „Изделие 53“. Разработчиците отбелязват, че този дрон е способен самостоятелно да открива и поразява цел. За разлика от първите два Ланцета, които се изстрелват от катапулт, 53-ият се изстрелва от единичен или четиризаряден транспортно-пусков контейнер.

„Благодарение на съвременните алгоритми с изкуствен интелект, след изстрелването продуктите образуват „рояк“ и се използват за нанасяне на групов залпов удар, прилагайки концепцията за мрежово-центрична бойна операция“, се посочва на уебсайта на ZALA.

ZALA също така проактивно разработва нов бариращ боеприпас «Изделие 54». Според плановете дронът ще бъде направен под формата на летящо крило и ще може да поразява цели на разстояние до 200 км от стартовата площадка. Разработчиците също възнамеряват значително да увеличат мощността на бойната глава на устройството.

Струва си да се отбележи, че използването на комплекси Lancet в зоната на СВО вече е станало рутинно. Всеки месец ZALA публикува на своя уебсайт селекция от успешни удари на БПЛА по цели на украинските въоръжени сили.

Lancet фигурира и в докладите на руското министерство на отбраната. Така само през септември, според ведомството, с помощта на дронове ZALA е било възможно да се унищожат самоходни артилерийски установки 2S3 „Акация“, „Краб“ и „Богдан“, 105-мм буксируема гаубица L119, както и различни видове бронетехника на ВСУ

Възможностите на Ланцет са високо оценени от президента на Русия Владимир Путин. На среща с ръководителя на държавната корпорация Ростех Сергей Чемезов през 2023 година той нареди да се увеличи производството на този БЛА.

„Както „Кубът“, така и „Ланцетът“ се оказаха много ефективни: първо, ударът е силен, всяко оборудване, включително чуждестранно производство, не само гори, но и боеприпасите експлодират. Производителите ми обещаха, че ще увеличат производството. Те изпълняват това обещание, но трябва да увеличат още“, каза държавният глава на Русия.

Според анализаторите Lancet има добри експортни перспективи.

„Ланцет“ вече се превърна в нарицателно име в оръжейната индустрия. За тези дронове няма бариери. Досието му вече включва унищожени танкове Abrams, Leopard и Challenger. Така че този дрон не се нуждае от PR – много страни ще се интересуват от него“, каза полковникът от запаса Анатолий Матвийчук в коментар за RT.

На подобно мнение е и военният наблюдател Александър Хроленко.

„Перспективите за износ на Lancet не могат да се сравняват с нищо друго, защото такъв продукт няма никъде. Поне нито един от възможните аналози няма същата успешна история на бойна употреба. Когато такъв продукт излезе на международния пазар, естествено ще има голям интерес към него. Затова смятам, че Lancet-E има голямо бъдеще“, подчерта експертът в интервю за RT.

 

 

A.Z

България ZOV

Станете почитател на Класа