Лукашенко е готов да натисне „червения бутон“

Лукашенко е готов да натисне „червения бутон“
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.08.2024
  • Сподели:

Беларус не желае да воюва „срещу цялото НАТО“, но е готова да отблъсне атака по границите си. Президентът Александър Лукашенко обяви това в интервю за телевизионната програма «Большие воскресные вести» по телевизионния канал „Россия“.

 

 

 


По думите му са определени бригади и батальонни тактически групировки за действие в района на беларуско-украинската държавна граница. Там са планирани повече от 20 такива, заяви в интервю пресслужбата на президента на Беларус.

В същото време Лукашенко отбеляза, че нито Москва, нито Минск са заинтересовани от увеличаване на линията на военните действия с още 1,2 хил. км. — освен 1 хил. км. на специалната военна операция.

Той е убеден, че в противен случай „необходимо е да се обяви мобилизация», а това „иска Западът от нас и най-вече от Русия, за да разбуни обществото отвътре“.

„Ние не искаме ескалация и не искаме война срещу цялото НАТО“, подчерта Лукашенко.

„Но ако те го направят и тръгнат на това… Няма да има друг избор. Няма да има „червени линии“, щом стъпят на земята ни (говоря като граничар), реакцията ще е мигновена, както трябва да бъде».

Отговаряйки на въпрос дали е готов да натисне „червения бутон“, Лукашенко каза на руския журналист, че е чувал за обсъждането на използването на ядрени оръжия.

„Относно ядрените оръжия: „червените бутони“ вече са натиснати по периметъра на Беларус и Русия, остава само да натиснем „най-червения“. От морална гледна точка вероятно Путин и аз, приемайки такива решения, вече е някак неудобно да говорим за това“, призна Лукашенко.

„Второ, когато тук се появиха тактически ядрени оръжия, аз директно им казах (на опонентите зад граница — бел. от пресслужбата на президента) (въпреки че там казват: лошите ще използва оръжие): „Ние няма да използваме никакви оръжия, докато не стъпите на държавната ни граница. Това е границата на нашата Съюзна държава“, добави Лукашенко.

Той припомни и споразуменията с Москва за изпращане на руски войски в случай на агресия срещу Беларус.

„Русия, според нашето споразумение, въвежда свои части (те определят какви армии) в Беларус. Ние поемаме първия удар, а след това Русия ни подкрепя в резерв — въвежда втори ешелон на своя територия под формата на няколко армии. Това е общо дело — Беларус и Русия — война срещу тези зверове.

И какво, трябва да чакаме, докато те стъпчат страната ни, както се случи със Съветския съюз. Затова ще отговорим мигновено и адекватно!», уточни Лукашенко.

Станете почитател на Класа