Русия връща на Украйна тела на войници без вътрешни органи

Русия връща на Украйна тела на войници без вътрешни органи
  • Публикация: 
  • Дата:  
    25.07.2024
  • Сподели:

Русия връща на Украйна телата на загинали войници с липсващи вътрешни органи. Това е доказателство, че те се използват в Русия за трансплантации.

Това разказаха в Анкара семейства на военнопленници с посланика на Украйна в Турция Васил Боднар, предаде ukrinform.ua.

„Вече със сигурност се знае... получаваме телата на измъчвани хора от плен (при размяна на тела). Ние не просто получаваме измъчени тела, ние получаваме тела, които за съжаление са без органи. Тоест това потвърждава факта, че черният пазар на трансплантации на органи в Руската федерация работи. И, за съжаление, работи с нашите военнопленници“, разказа съпругата на украински военнопленник, сражавал се в Мариупол.

Жената се обърна към президента на Турция Реджеп Ердоган с молба да подкрепи създаването на медицинска комисия, която ще позволи да се наблюдава здравословното състояние както на украинските, така и на руските военнопленници.

„И също така бих искала да помоля Турция да действа като страна-покровител при решаването на всички хуманитарни въпроси, свързани с обмена на военнопленници“, добави съпругата на военнопленника.

От началото на пълномащабната инвазия Украйна е събрала доказателства за 135 000 военни престъпления, извършени от руската армия. Реалният им брой е много по-голям. Сериозен проблем е отношението на окупаторите към военнопленниците, отведени в окупираните земи или в Русия. Мнозина от тях биват измъчвани и бити, други биват убивани.

 

Станете почитател на Класа