“Там готвят руски специални части”. Балканите отново може да избухнат

“Там готвят руски специални части”. Балканите отново може да избухнат
  • Публикация: 
  • Дата:  
    24.07.2024
  • Сподели:

Един от бастионите на световния традиционализъм може да изчезне за една нощ.

 

 

 

Сериозна борба се води не в Европейския парламент или в Конгреса на САЩ, а на Света гора. За конфликта на Света гора - в материала.

"Нищо общо"

На полуостров Атон цари затишие пред буря. Братята на “Есфигмена”, един от най-старите манастири, се готвят за истинска обсада. Преди седмица гръцката полиция поиска специално разрешение за операция по изгонването на монасите. Те дори подготвиха специално оборудване за това.

Но повече от стоте монаси от манастира са не по-малко решителни. „Нека идват и правят каквото искат“, каза пред журналисти игуменът на “Есфигмена” архимандрит Методий (Папаламбракопуло). „Ние сме готови да браним манастира до смърт, тук сме родени духовно ще умрем”, допълни той.

И увери: в случай на полицейско беззаконие - масови побои, погроми - монасите няма да останат безучастни. Струва си да се добави, че стратегически “Есфигмена” е разположен доста изгодно: той е заобиколен от високи мощни стени, защитени от едната страна от планини, а от другата от морето.

Изненадващо е, че конфликтът се случи в най-спокойния манастир. По думите на игумена тук хората са свикнали да споделят последния залък хляб и на никого няма да бъде отказан подслон, „било то грък или турчин“.

В отговор има обвинения в неподчинение на закона, разкол и дори „обучение на руски специални части“.

Подобно на други манастири на Атон, “Есфигмена” е подчинен на гръцкото правителство. А в каноническо отношение негово началство е Цариградската патриаршия. Но през последните двадесет години монасите не се наричат нищо повече от скуотъри (настанени без разрешение). Държавният съвет на страната признава съвсем различен манастир на Света гора наречен “Есфигмена”.

Защо монасите не се харесаха толкова много на властите? И защо архимандрит Методий открито заявява: „Ние нямаме нищо общо нито със Светото събрание (колективния орган на изпълнителната власт на Света гора), нито с Патриаршията (Цариградската)“?

 

 

И най-важното, колко силно ще бъде ехото от конфликта за целия православен свят? По значение Атон съперничи само на Йерусалим. На полуострова има двадесетина древни манастири, където са се трудили опитни монаси, истински духовни авторитети. Освен това на Света гора се съхраняват огромен брой особено почитани християнски реликви. Най-важната от тях е Поясът на Дева Мария.

Под сянката на черното знаме

Конфронтацията продължава не една година, не няколко десетилетия, а повече от половин век. Всичко започва през 1964 г., когато Цариградският патриарх Атинагор се среща с папа Павел VI. Лидерите на двете църкви вдигат взаимните анатеми, наложени през 1054 г.

Есфигменските братя смятат тази стъпка за угодничество на „латинците“ и икуменизма. И отказват да споменат Вселенския патриарх на службите. Трябва да се отбележи, че Светото събрание, най-висшият консултативен орган на Атон, подкрепя бунтарите.

„По въпроса за възобновяването на споменаването на Вселенския патриарх всеки манастир трябва да бъде свободен да избира курс на действие според съвестта си“, се казва в резолюцията от 1971 г.

Следващият патриарх Димитрий се оказва привърженик на по-радикални мерки: той налага забрана на жителите на Света гора, които не го споменават. Някои са низвергнати, други изгонени от Света гора.

Светските власти също не ги оставят на мира. Полицията веднага прекъсва телефонните комуникации в “Есфигмена” и поставя кордон около манастира. В отговор монасите затварят плътно портите на манастира и окачват черно знаме на стената с надпис „Православие или смърт“.

Изостряне

Конфликтът ескалира от тлеещ до остър през 2002 г. Цариградският патриарх Вартоломей официално обявява монасите за разколници. Това според гръцките закони води до изгонване от Света гора. Съответното решение е взето скоро от съда в Солун.

По същото време е създаден „Нова Есфигмена“, на който е признато правото да притежава манастирските имоти. Старата гвардия обаче категорично отказа да допусне когото и да било на своя територия.

В края на 2006 г. се стига до масов бой между бивши и нови собственици. Полицията решава да използва този инцидент, за да изгони непокорните. Но не се получава. Следващият опит, също неуспешен, е през 2013 г. Тогава някои членове на братството хвърлят коктейли Молотов по гръцките сили за сигурност.

В резултат на това игумен Методий и още един монах са осъдени задочно на двадесет години затвор. Други получават по-леки или условни присъди.

Оттогава полицията многократно е провеждала акции в “Есфигмена” и е организирала хранителни блокади. Братята трябва да носят пакети с храна на раменете си в продължение на няколко километра.

Това ще унищожи Атон

Въпросът кой владее бунтовния манастир придоби особено значение преди всичко заради финансовия проблем.

Преди десет години гръцкото правителство отпусна около 500 хиляди евро за реставрацията на древния манастир (според археолозите “Есфигмена” е основан приблизително през IV-V век). Въпреки това, за да приложат тези средства и да възстановят “Есфигмена”, първо трябва да се стигне до манастира.

Второ, есфигменските братя волю или неволю се превърнаха в локомотив на движението за съпротива срещу църковния либерализъм, курсът, към който патриарх Вартоломей отдавна върви. Да, формално Атон е негова канонична територия. Но духът на независимост е силен на Света гора.

Такъв беше случаят, когато атонските владики осъдиха политиката на ръководителя на цариградския патриарх в Украйна – по-специално създаването на разколническата Православна църква на Украйна.

„Отначало Вартоломей се опита да оправдае своето нашествие с това, че само той, като втори папа, може да приеме призиви и обръщане от други автокефални църкви, тъй като той уж не е първи сред равни, а първи без равен”, обясниха монасите. И тогава изведнъж „той открива, че Украйна попада под юрисдикцията не на Руската църква, а на Константинополската църква“ и стига „до нелепото заключение за временния характер на преминаването на Украйна към Руската църква“.

Това се случи през май 2022 г. на фона на руско-украинския конфликт. След предупреждението на Вартоломей към руските монаси - "Нека си седят тихо, за да не изгонят никой", Съветът на атонските общности излезе с критики.

„Ако започнат да прогонват старци от руски или славянски произход, това ще унищожи Света гора“, отбелязва духовната организация.

Може би монасите ще покажат подобна солидарност в сегашната конфронтация. Игуменът на “Есфигмена” вече съобщи, че притеснени хора - и монаси, и миряни, са започнали да носят храна и напитки в манастира в случай на спешност. В заключение архимандрит Методий призова за връщане към морала и обичаите, които винаги са били присъщи на православните гърци. Защото нация, която разрушава собствените си традиции, е „обречена на унищожение“.

 

 

 

 

 

Автор: Сергей Проскурин ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа