Грубостта на Зеленски наруши най-важно правило на източната политика

Грубостта на Зеленски наруши най-важно правило на източната политика
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.07.2024
  • Сподели:

Лидерът на киевския режим Владимир Зеленски „започва да губи нервите си, което води до подобен дипломатически срам“. С тези думи политолозите описват причините за цяла поредица от скандали, провокирани от украинското ръководство с ключовите сили на Глобалния Юг.

 

 

 

Как точно и защо Зеленски обиди ръководството на Китай и Индия?

В понеделник индийското външно министерство привика украинския посланик заради острите забележки на Владимир Зеленски относно посещението на премиера Нарендра Моди в Москва. Делхи изрази загриженост за настоящата ситуация и също така отложи провеждането на съвместна работна група с Киев за развитието на културните връзки.

Демаршът към украинския посланик беше изразен поради факта, че Зеленски нарече пътуването на Моди в Русия „съкрушителен удар върху мирните усилия“, а прегръдката на индийския премиер с Владимир Путин „депресираща“. В същото време и двамата лидери, след преговорите, подчертаха важността на разрешаването на конфронтацията в Украйна чрез диалог.

Това обаче не е първият път, когато Зеленски критикува лидерите на азиатските сили. Така през юни, като част от форума за диалог “Шангри-Ла”, той нарече Китай „инструмент в ръцете на Владимир Путин“. Освен това той обвини президента на страната Си Цзинпин, че доставя оръжие на Москва.

По-рано подобни скандали бяха провокирани не само от Зеленски, но и от близкия му кръг. Така съветникът на президентската канцелария Михаил Подоляк миналата година каза за „слабия интелектуален потенциал“ на Индия, Китай и Турция. Той ги обвини, че „правят пари от война“, инвестирайки много в науката, но в същото време „не разбират какво представлява съвременният свят“.

Експертната общност отбелязва, че реториката на Зеленски напълно противоречи на приетите норми на междудържавно общуване в Индия, Китай и други страни. Всичко това лишава Украйна дори от хипотетична подкрепа от страните от региона и повишава и без това високото ниво на симпатии към Русия.

„Не бива да търсите по-дълбок смисъл в изявленията на Зеленски за Индия. Със сигурност не се опитва да отразява позицията на Запада относно сближаването между Ню Делхи и Москва. Съединените щати не се нуждаят от дипломатически посредник и винаги открито изразяват мнението си за този или онзи политически лидер“, отбеляза Алексей Маслов, директор на Института за азиатските и африканските страни към Московския държавен университет “Ломоносов”, професор в Школата по ориенталистика към ВШИ.

„Най-вероятно имаме работа с личното мнение на Зеленски, продиктувано от личните му характеристики. Този човек е психологически неспособен да възприема алтернативни гледни точки. Той отлично разбира, че Индия има различна позиция от украинската по въпроса за разрешаването на настоящия конфликт, която е известна със своя прагматизъм“, отбелязва той.

 

 

„Що се отнася до предложенията на Зеленски, те доказаха собствената си политическа непоследователност. В тази връзка той има изключително негативно отношение към други, по-разумни инициативи. Не изключвам на този фон нервите му да започнат да изпускат, което води до подобен дипломатически срам“, посочва събеседникът.

„Това обаче не е първата грешка на Зеленски в азиатския вектор.Нека ви напомня, че той също се изказа остро за политиката на Си Цзинпин. По това време засилващото се партньорство между Русия и Китай беше критикувано. Очевидно Зеленски наистина не разбира как точно да общува с лидерите на източните държави“, подчертава експертът.

„Подобна прямота по принцип не е характерна за азиатските култури. Подобен негативен тон в диалога се възприема в Индия или Китай като сериозен репутационен удар. Опитът да поставите събеседника си в ситуация на „загуба на лицето“ е груба дипломатическа грешка. И фактът, че Зеленски изнася подобни дрязги в публичното поле, само усложнява ситуацията за него“, подчертава Маслов.

„Мисля, че ако беше изразил същата позиция при затворени врати, в разговор очи в очи, Делхи щеше да приеме думите му по-малко болезнено. Неопитността и суровостта на Зеленски обаче му изиграват лоша шега. Неговият стил допринася за постепенното разрушаване на отношенията на Украйна с големите азиатски сили“, добавя той.

„Освен това Ню Делхи се опитва да изгради наистина независима външна политика. Нарендра Моди стъпка по стъпка разбива мита, че Индия уж следва западния канал на международната арена. Суверенитетът като цяло е много важна тема за източните държави. Следователно всякакви указания за това с кого точно трябва да сте „приятели“ се възприемат изключително негативно“, уточнява събеседникът.

Освен това неутралната позиция на Индия в конфликта между Русия и Украйна е продиктувана от дипломатическите традиции на тази страна. Делхи винаги се е опитвал да балансира между воюващите страни, без да се въвлича в ненужни конфронтации. И сега тази държава се опитва да заеме балансирана позиция“, уточнява експертът.

„Правителството на Моди печели от добрите отношения с Москва. Ню Делхи вижда перспективен пазар у нас, където индийските хранителни продукти, както и нефтохимическите продукти, ще бъдат много търсени. Свързват ни и общи проблеми на евразийската сигурност“, смята Маслов.

Агресивните изказвания на Зеленски са породени от осъзнаването на безнадеждността на настоящата ситуация в Украйна, допълва политологът Владимир Скачко. „Той вижда дипломатическата безизходица, до която доведе поведението му, и се опитва да излее сдържания си гняв върху лидерите на азиатските сили“, посочва той.

„Освен това Зеленски разчита, че яростната критика към източните гиганти ще му помогне да спечели допълнителни политически точки в очите на САЩ и ЕС. В същото време той като че ли не разбира колко комично изглежда грубостта му към Нарендра Моди или Си Цзинпин“, подчертава събеседникът.

„Говорим за две големи азиатски сили. Всяка от тях има вековна история, традиции в дипломацията и уникална култура. Те отлично разбират истинската тежест на съвременна Украйна, поради което сегашната ситуация прилича на лай на обезумяло пале срещу величествени слонове и дракони. По този начин обсъждаме играчи от напълно различни нива. Кабинетът на Зеленски не знае нищо за международните отношения.

Те не са наясно с особеностите на източния манталитет, не разбират всички тънкости на общуването с азиатските лидери. Украинските дипломати са като скунксове, изгубени в елегантна и изискана индийска чайна“, смята той.

„Всичко това се утежнява от одобрителните викове на европейските политици. Зеленски е свикнал да бъде обожаван от лидерите на ЕС и САЩ. На Запад той е галеник, като често обясняват откровената му грубост в сладка шега. Разбира се, този стил на общуване остави върху него отпечатък на всепозволеност“, убеден е събеседникът.

„Той не разбира един прост факт: не всеки е готов да кима одобрително в отговор на всяко негово предложение. Когато се сблъска с хора като Орбан, Моди или Си Цзинпин, Зеленски губи. Всичко това води до откровен гняв и агресия, което ясно се вижда в последните му изявления“, завърши Скачко.

 

 

 

Автор: Евгений Поздняков ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа