Александър Вучич: ЕС и Сърбия ще подпишат меморандум за устойчиви суровини

Александър Вучич: ЕС и Сърбия ще подпишат меморандум за устойчиви суровини
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.07.2024
  • Сподели:

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че Меморандум за разбирателство между Европейския съюз и Сърбия за стратегическо партньорство за устойчиви суровини ще бъде подписан в Белград в петък, съобщи белградският вестник "Политика".

Вчера бе потвърдено посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Белград, както и на заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за енергетиката, Марош Шевчович. Говорител на правителството в Берлин посочи, че зад посещението стои устойчивият добив на литий в Сърбия. Вучич заяви, че няма какво да крие и че ще съобщава за всичко това с "фанфари“, посочва изданието. "Не е много за фанфари, когато не подписвате договор, а писмо за намерения и меморандум за разбирателство, но това е важно за нас", каза Вучич.

Президентът на балканската страна посочи, че от името на Европейската комисия заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович ще подпише меморандума с представители на сръбското правителство.

"Ще подпишем меморандум за разбирателство, където не споменаваме лития, говорим за всички минерали и всичко останало. Това, което се случва на европейска земя, трябва да остане на европейска земя, което ми се струва нещо напълно нормално, морално, разбираемо за нас", каза Вучич.

По думите му сега страната има различни видове минерали, метали, елементи, които съществуват, но за които няма разработена стратегия, дори няма достатъчно познания, от молибден до литий, "и затова винаги се нуждаем от всичко, което ЕС и неговите хора носят със своите знания", каза Вучич. Държвният глава допълни, че ще бъде подписан още един документ - писмо за намерение за създаване на сръбска производствена верига.

„Канцлерът Шолц със сигурност ще дойде, те се интересуват от литий. Ще дойдат и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, представители на (германската държавна банка) Ка Еф Ве (KFW), представители на Италианската банка за развитие, представители на компанията "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz). Този втори документ, който също не е договор, а писмо за намерения, е свързан с формирането на цяла стойностна верига в Сърбия, което допълнително ще подпомогне индустриализацията на Сърбия и ще остави огромни пари в Сърбия", подчерта Вучич. Той отбеляза, че Сърбия няма да изнася големи количества литий.

Порталът "Политико" съобщи вчера, че на 19 юли германският канцлер Олаф Шолц ще замине за Белград, за да присъства на подписването на споразумение между Европейския съюз и Сърбия за внос на минерали, включително литий, които са ключови за цифровия и зелен преход на ЕС, съобщи белградската агенция Бета.

Порталът посочва, че Германия, като най-големия производител на автомобили в ЕС, е силно заинтересована за осигуряването на литий, особено в Европа, за да се намали зависимостта от Китай.

"Политико", цитирано от БТА, припомни, че през 2022 г. предишното правителство на Сърбия спря проекта за експлоатация на литий в долината на река Ядар след масови протести и че правителството в Белград сега отмени това решение, позовавайки се на решението на Конституционния съд.

Станете почитател на Класа