Лавров: Спрете да помпате Украйна с оръжия

Лавров: Спрете да помпате Украйна с оръжия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.07.2024
  • Сподели:

Руският външен министър Сергей Лавров похвали кандидата за вицепрезидент на Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом заради позицията му за започнатата преди повече от две години от Москва война в Украйна, предаде ДПА, съобщи БТА.

Ванс, сенатор от Охайо, подкрепя мира и прекратяването на военната помощ за Украйна, каза Лавров в Ню Йорк вчера в централата на ООН, цитиран от ТАСС.

"Можем само да приветстваме този факт, защото е нужно точно това - да се престане да се помпа Украйна с оръжие. И войната ще приключи. И ще можем да потърсим решение", отбеляза руският външен министър.

САЩ са страната, която предоставя най-големите обеми военна помощ на Украйна за отблъскване на руските войски, които предприеха пълномащабно нахлуване в съседната страна на 24 февруари 2022 г.

Но съюзниците на Вашингтон в НАТО се опасяват, че американската подкрепа може да отслабне значително, в случай че изходът от президентските избори през ноември се окаже завръщане на Тръмп в Белия дом, защото се съмняват в готовността му да подкрепя военните усилия на Киев.

Лавров заяви, че е чул, че Ванс е за прекратяването на оръжейните доставки за Украйна и че е отдаден на намирането на мирно решение на войната.

Ванс, който някога беше ярък критик на Тръмп, сега подкрепя напълно кандидатурата на милиардера за Белия дом и е смятан за изгряващата звезда в лагера на Републиканската партия.

Той често се обявява срещу предоставяната от САЩ помощ на Киев, като през април гласува против одобрения от Сената законодателен пакет в подкрепа на Украйна в размер на 61 милиарда долара.

Само дни преди да избухне войната, Ванс заяви: "Всъщност не ме интересува какво ще се случи с Украйна по един или друг начин".

Тръмп, който в понеделник официално беше номиниран за кандидата на Републиканската партия за президентските избори, многократно е казвал, че ще успее да сложи край на войната в Украйна в рамките на 24 часа, без обаче да уточнява как ще постигне тази цел.

 

Станете почитател на Класа