Крим не е ваш! Украйна разтури отпускарския сезон. Да отменят ли руснаците почивките си?

Крим не е ваш! Украйна разтури отпускарския сезон. Да отменят ли руснаците почивките си?
  • Публикация: 
  • Дата:  
    25.06.2024
  • Сподели:

Ракетен удар по Севастопол раздели празничния сезон на две. Тези, които планираха почивка в Крим, сега са на кръстопът: да отидат или да изчакат? На това е разчитал врагът – да сплаши хората. Но не можете да вземете Крим от страх; туристите сега отиват на полуострова от злоба.

 

 

 

Повече четете в материала.

Повече от сто ранени и няколко загинали - това е резултатът от неделната атака на украинските въоръжени сили срещу Севастопол. Четири американски ракети ATACMS с голям обсег на действие са били прихванати, а осколочната бойна глава на петата е избухнала във въздуха.

Насърчавана от Съединените щати, Украйна продължава своята кървава жътва на цивилни. В списъка на загиналите има деца, включително 9-годишната дъщеря на заместник-кмета на Магадан Олег Аверянов. Русия скърби за невинните жертви и заедно с болката зрее решимост - няма да можем да ни сплашим.

Все пак ще отидем!“

През пролетта Министерството на туризма на Крим обяви, че този сезон се очаква туристическият поток да се увеличи с 10%. Миналата година там са почивали 5,4 млн. души, а тази година се очакваха 6 млн.

Икономиката на полуострова разчита не на последно място на туристическия бранш. Естествено, това е като кост в гърлото на Киев.

Ограбването на полуострова, който напразно се опитваме да върнем вече десет години, е така жадуваната цел на Украйна. И тя удря Крим в безсилен гняв.

"Това е преди всичко психическа атака за прекъсване на празничния сезон. Те не правят това, за да повредят нещо. Основната цел е да се сплашат туристите.

И, разбира се, имаме нужда от демонстративни „изпълнения“ за собствения си народ, защото Украйна не може да се похвали с нищо на фронта,"

– сподели в разговор с Цариград Лариса Волосина, директор на кримската туристическа агенция Ларос.

Веднага след нападението над Севастопол клиент й писа и я предупреди, че няма да отиде в Крим със семейството си догодина.

Местните туристически агенти отговарят на всички, които са се поддали на тревога и мислят по същия начин: всичко ще бъде забравено. Най-вероятно ще има отмяна, но тогава хората пак ще отидат в Крим.

Кримчаните имат всички основания да твърдят това. През август предминалата година украинските въоръжени сили удариха военно летище в Новофедоровка (западното крайбрежие на полуострова).

В съседните села изхвърчаха стъкла от жилищни сгради - толкова силни бяха взривовете. Туристи предаваха на живо от мястото на пожара, вдигна се много шум. Но анулирането на резервации не е достатъчно: почиващите отидоха в любимия си Крим веднага щом първите страсти утихнаха.

Миналата година военното летище в Новофедоровка отново беше атакувано от дронове. На сутринта след нападението те започнаха да барикадират насипа с чували с пясък, а на спасителните кули се появиха военни. На плажа имаше по-малко хора, но не за дълго. Скоро хората отново излязоха да правят слънчеви бани.

Да се отвърнеш от Крим означава да изоставиш своето

Затова и самите кримчани се отнасят философски към атаките на украинските въоръжени сили. Никой не се съмнява, че този път всичко ще бъде абсолютно същото.

Все още няма забележима паника сред почиващите, хората продължават да ходят на плажове, да посещават кафенета и аквапаркове и да ходят на екскурзии. А на туристическите обществени места цари спокойствие. В коментарите те пишат:

"Съболезнования на хората, но дори не разчитайте на паника и страх! Идваме всяка година и ще дойдем и тази!"

Разбира се, ще има и такива, които ще предадат билетите си и ще отменят хотелските си резервации. И могат да бъдат разбрани. Но сега Крим повече от всякога се нуждае от нашата подкрепа. Туристите означават пари и работа.

Всеки, който идва там, дава своя принос за просперитета на полуострова. Да се отвърнем от Крим сега означава да изоставим нашия собствен.

Най-вече врагът иска това да се случи. Затова нека оставим емоциите настрана и помислим трезво за плюсовете и минусите на почивката в Крим.

Почивката във всеки курорт е рискована

Първо, нито един регион не е имунизиран от вражески атаки. Безпилотни самолети и ракети на украинските въоръжени сили летяха не само към Белгородска област и Крим, но и към Краснодарския край.

Крайбрежието на Сочи вече започва да свиква с тези атаки и никой не се страхува от възможността за полети - все още има много хора по плажовете.

 

 

В този смисъл Крим не се различава от конкурентния си курорт и в някои отношения ще му даде преднина: силите за противовъздушна отбрана тук работят ефективно благодарение на постоянните тренировки.

Второ, почивката сама по себе си е рискован бизнес. Всяка година стотици руски туристи умират в различни курорти. Инцидент може да се случи по всяко време и не е непременно военна заплаха.

Например всяка година в Турция умират около сто летовници от Русия. Хората умират при пътни инциденти, давят се, умират от инфекции и стават жертви на убийци. Но никой не е спрял да пътува до Анталия заради това. Тогава защо трябва да е различно с Крим?

На трето място, трябва да се има предвид, че ракетните удари и атаките с дронове се извършват главно в местата на военни съоръжения.

Севастопол е символ на руската военна слава. Това означава, че е толкова желана цел, колкото Керченския мост. Украйна удря и военни бази на полуострова. Плажовете, разположени далеч от тези обекти, са относително безопасни от удари.

И четвърто, ние просто не можем да си позволим да доставим на врага удоволствието да се наслаждава на това, което е направил.

Под Украйна плажовете на Крим запустяха. Пълната разруха не попречи на бизнесмените в Учкуевка, която беше ударена от украинските въоръжени сили, да събират данък от почиващите буквално за всичко.

И едва когато Крим се върна в Русия, инфраструктурата на полуострова започна да оживява. Плажовете бяха реконструирани и ползването им стана безплатно. И това още повече ядосва Киев. Политологът Владимир Джаралла в разговор с Цариград отбеляза:

"Това, от което те са лишени и което ние придобихме, докато сме били част от Русия, предизвиква яростна омраза. Сега определено ще отида няколко пъти в Учкуевка с приятелите си и ще се отпусна на този плаж, за да напука всичките си врагове."

Нищо няма да спре туристите

И подобни настроения се поддържат от много патриоти. Отиването в Крим през 2024 г., поне напук на врага, обещава да бъде лайтмотивът на това лято.

Експертите в туристическия бранш отбелязват, че само високите цени могат да спрат почиващите. И тъй като Крим е единственият курортен регион, където почивката не е поскъпнала, едва ли може да се очаква отлив на туристи.

Хотелите в Крим са с 30-40% по-евтини, отколкото в Краснодарския край, а дронове могат да летят и до двата региона. Ако е така, защо да плащате повече?

В пиковия сезон (юли-август) настаняването в 4-звезден хотел в Крим със закуска ще струва 9-10 хиляди рубли на стая на ден. Къщите за гости са още по-евтини - от 500 рубли на човек. Не се очаква поскъпване.

"В туризма съм от 34 години и ви уверявам: най-важното е цената. Ще гръмнат снаряди и бомби, както се случи в Египет, но щом хотелите имат добра цена, хората ще отидат там. Логиката е следната: „Това не ми се е случило, със сигурност всичко ще бъде наред с мен“,"– обясни в разговор с Цариград вицепрезидентът на Алианса на руските туристически агенции Алексан Мкртчян.

Туристите от Русия не се страхуват от никакви бедствия. Всички си спомнят как през декември 2004 г. в Тайланд няколко хиляди души внезапно станаха жертви на мощно цунами, включително руски граждани.

Но това не уплаши нашите сънародници - мнозина не отмениха резервираните си обиколки и отидоха там, където летовниците току-що бяха умрели. Както се казва, един снаряд не удря два пъти едно и също място.

Какво от това?

Атаката срещу цивилни в Севастопол ще остане на съвестта на САЩ и Украйна. Масовото убийство на цивилни на светлия православен празник Троица е двойно богохулно престъпление. Русия трябва и определено ще отговори на агресията симетрично, вече е въпрос на чест за военните.

И всеки друг може да допринесе с каквото може: просто не се паникьосвайте и не изоставяйте своите. Спомняме си как Украйна танцуваше на костите си, когато взриви Керченския мост и бомбардира жилищна сграда в Белгород. Да не забравяме Севастопол - ще устоим и ще победим.

 

 

 

Автор: Юлия Банишевская ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа