Германия ще депортира афганистанци през Узбекистан

Германия ще депортира афганистанци през Узбекистан
  • Публикация: 
  • Дата:  
    17.06.2024
  • Сподели:

Германското правителство води преговори с Узбекистан, за да отвори възможността за извършване на депортации от Германия към Афганистан без преки консултации с талибаните, предаде германското списание "Шпигел", цитирано от БТА.

По този повод в края на май делегация от министерството на вътрешните работи бе в Ташкент, съобщи изданието, без да посочи източниците си.

Делегацията е предложила на узбекистанското правителство афганистанците в Германия, които подлежат на депортация, да бъдат изпращани в Ташкент. От там те ще бъдат транспортирани до Кабул с частната авиолиния "КамЕър", пише списанието.

За момента германското министерство на вътрешните работи не е коментирало въпроса.

По-рано този месец германската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер каза, че Германия обмисля да депортира афганистански мигранти, които представляват заплаха за сигурността, обратно в Афганистан. Тя направи изказването си след смъртоносното нападение срещу полицай, след което бяха отправени призиви за по-твърд подход по въпроса за миграцията.

Подобен ход би бил спорен, тъй като Германия не депортира хора в страни, където животът им е застрашен, отбелязва Ройтерс. Тя спря да извършва депортации в Афганистан, след като през 2021 г. талибаните се върнаха на власт там.

Узбекистанското правителство иска да подпише с Германия официално споразумение в областта на миграцията, преди да се стигне до сделка за депортациите, пише "Шпигел". Това споразумение следва да регулира изпращането на квалифицирани узбекистански работници в Германия. Според изданието следващата седмица специалният представител на Берлин по въпроса за споразуменията в областта на миграцията ще пътува до Узбекистан.

 

Станете почитател на Класа