Шолц си каза тежката дума: Ще удрят ли немските оръжия руска територия

Шолц си каза тежката дума: Ще удрят ли немските оръжия руска територия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.05.2024
  • Сподели:

Германският канцлер Олаф Шолц се противопоставя на евентуално разширяване на военната подкрепа за Украйна от страна на Запада, като заяви днес, че не подкрепя възможността Киев да използва германски оръжия за поразяване на цели в Русия, предаде ДПА.

"Имаме ясни правила, договорени с Украйна, за оръжейните доставки, които сме извършили досега. И те работят. Поне такава е моята теория", заяви Шолц на събитие в Берлин, посветено на 75-годишнината от приемането на германската конституция.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, Германия доставя на Киев артилерийски установки с голям обсег на действие, като например ракетната установка "Марс II", която има обсег на действие над 80 км.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче твърди, че на украинските въоръжени сили е забранено да използват западни оръжия за поразяване на цели на територията на Русия. 

В неотдавнашно интервю за "Ню Йорк Таймс" Зеленски спешно поиска от съюзниците на Украйна да дадат разрешение оръжията да бъдат използвани за поразяване на руски артилерийски позиции в близост до украинската граница. 

Досега Украйна можеше да поразява цели в Русия само с помощта на безпилотни самолети, произведени на нейна територия.

Политикът от Зелената партия Антон Хофрайтер наскоро стана първият член на управляващата коалиция в Германия, който публично подкрепи разхлабването на ограниченията за използване на западни оръжия от Украйна. 

Според публикация във в. "Ню Йорк таймс" правителството на САЩ вече обмисля да разреши използването на западни оръжия за обстрел на цели на руска територия. 

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви по време на неотдавнашното си посещение в Киев, че Украйна сама трябва да реши дали да използва британски оръжия срещу позиции в Русия.

 

Станете почитател на Класа