The Independent описа как ще се развие войната Китай-Тайван

The Independent описа как ще се развие войната Китай-Тайван
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.05.2024
  • Сподели:

Тайван не е в състояние сам да се противопостави на Китай, така че военната намеса на САЩ е доста вероятна, пише британският вестник The Independent.

Изданието посочва, че островът остава по-слаб от Китай, който има най-големите въоръжени сили в света по брой активен личен състав, с повече от два милиона на активна служба и други 510 000 в резерв.

За сравнение, Тайван има 169 000 войници на активна служба и също поддържа 1,66 милиона „цивилни войници“ в резерв, според Международния институт за стратегически изследвания. 

По-рано тази година Тайван възстанови задължителната дванадесетмесечна военна служба за всички граждани. 

Как биха реагирали САЩ на падането на Тайван?

През септември 2022 г. Джо Байдън открито позволи пряко участие на САЩ, като обяви, че американските войски ще защитават Тайван в случай на китайски десант.

Това разгневи Китай, което очевидно доведе до по-нататъшен спад в китайско-американските отношения. 

Според американските разузнавателни служби, продължава The Independent, китайският президент Си Дзинпин е наредил на армията на страната да „бъде готова до 2027 г.“ да нахлуе в Тайван.

Твърди се, че Си преди това е обещал да осигури „повторното обединение“ на Тайван с континента по време на управлението си и също така каза, че въпросът за бъдещето на острова „не може да се отлага от поколение на поколение“. 

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс каза, че САЩ трябва да приемат „сериозно“ желанието на Си Дзинпин да присъедини Тайван, дори ако в момента пряка опасност от военен конфликт няма.

Знаем, че според инфомрацията президентът Си е инструктирал китайските военни лидери да бъдат готови да акостират на Тайван до 2027 г., но това не означава, че това ще се случи тази година, каза миналата година Бърнс.

 

Станете почитател на Класа