Нов ултиматум към Нетаняху, недоволството на неговите министри става все по-явно

Нов ултиматум към Нетаняху, недоволството на неговите министри става все по-явно
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.05.2024
  • Share:

Министърът от военния кабинет на Израел - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера Бенямин Нетаняху.

Ганц каза, че ще подаде оставка, ако до 3 седмици не бъде разработен и приет план за следвоенното управление на Ивицата Газа.

"Ако поставите националното над личното - ние сме с вас в тази борба. Но ако изберете пътя на фанатизма и поведете нацията към пропаст, то ние ще бъдем принудени да се оттеглим от правителството", каза Ганц.

Нетаняху коментира, че планът би означавал "поражение за Израел". Междувременно се проведе пореден мащабен протест с искане за оставка на правителството и незабавно освобождаване на заложниците в Тел Авив. Стигна се до сблъсъци между демонстранти и полиция.

"Можем да се борим рамо рамо. До 8 юни военният кабинет трябва да изработи и подпише план, с който ще доведе до изпълнението на шест стратегически цели от национално значение.

Да се върнат у дома заложниците, да се прекрати дейността на Хамас, да се демилитаризира Газа и да се гарантира, че Израел е отговорен за сигурността в ивицата.

Освен това, да се сформира американска, европейска, арабска и палестинска администрация, които цивилизовано ще управляват Ивицата, и ще положат основите за бъдещо алтернативно управление, което не е нито Хамас, нито Абас", заяви Бени Ганц, министър във военния кабинет на Израел. 

Министърът на отбраната Йоав Галант също постави ултиматум на премиера и заяви, че ще се противопостави на всяко дългосрочно военно управление на Израел в палестинския анклав.

 

Станете почитател на Класа