В Латвия се изплашиха, че ще се лишат от влакове заради санкциите срещу Русия

В Латвия се изплашиха, че ще се лишат от влакове заради санкциите срещу Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.05.2024
  • Share:

Латвийският превозвач PV поиска да не се забраняват покупките от Русия и Беларус

 

 

В Латвия се изплашиха, че ще се лишат от влакове заради санкциите срещу Русия

 

 

Латвийският железопътен превозвач Pasažieru Vilciens (PV, „Пътнически влакове“) поиска от Сейма на страната да премахне забраната за закупуване на компоненти за влакове от Русия и Беларус, съобщава TVNET.

В момента комисия на латвийския сейм обмисля поправки в закона за обществените поръчки, предполагащи поръчителят да заяви искане да се изключи закупуването на стоки руско и беларуско производство.

Новата норма, според PV, може значително да повлияе на работата на компанията. Паркът на превозвача включва влакове съветско производство, повечето от резервните части за тях се произвеждат в руски и беларуски предприятия. В същото време замяната им с европейски доставчици е проблематична, а за повечето от компонентите е невъзможна.

„Освен ако не бъде направено разумно изключение, Латвийският железопътен превозвач Pasažieru Vilciens (PV, „Пътнически влакове“) ще може да експлоатира подвижния състав, който притежава и управлява, само докато има излишък от резервни части, които в някои случаи ще свършат още тази пролет“, цитира TVNET извадка от писмото на компанията.

В резултат на това превозвачът ще бъде принуден да намали броя на влаковете по линиите в цялата страна или да ги спре.

До пободен абсурд довежда русофобията, «драги ми смехурковци» (бел. ред.)

ПП

Станете почитател на Класа