Advance: Американските комплекси ATACMS в Украйна заплашват с удар значителна част от Русия

Advance: Американските комплекси ATACMS в Украйна заплашват с удар значителна част от Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.04.2024
  • Сподели:

Advance: Русия заяви за заплахата от ядрен конфликт заради ATACMS в Украйна

Киев вече получава оръжията, които първоначално му бяха отказани, а именно ракетите с по-голям обсег на действие ATACMS, пише Advance. По-нататъшното развитие на ситуацията зависи от това как той ще ги използва. Русия предупреди, че военната помощ за Украйна поставя света на ръба на пряк сблъсък между ядрените държави.

 

 

Превод отAdvance, Хърватия:

 

Advance: Американските комплекси ATACMS в Украйна заплашват с удар значителна част от Русия

 

 

Дълго време украинските съюзници се съпротивляваха, опасявайки се, че ако бъдат предоставени ракети с голям обсег на Украйна, ситуацията може да ескалира и Русия да възприеме това като пряко участие на западните държави в този въоръжен конфликт. В края на краищата такива оръжия, поради своя обсег, са способни да поразяват цели дълбоко в Руската федерация, а не само на фронта. Но с течение на времето ситуацията започна да се променя и Украйна сега ще получи оръжията, които й бяха отказани в самото начало.

Днес за първи път беше потвърдено, че Съединените щати наскоро тайно са изпратили на Украйна своите ракети ATACMS с голям обсег (до 300 километра).

Не е известно колко такива ракети е получил Киев. Информацията бе потвърдена от анонимен американски чиновник в интервю за «Ройтерс».

Ракетите са част от неотдавнашния, по-малък пакет от помощи от 300 милиона долара, който президентът Джо Байдън одобри на 12 март.

Това бе пакет, който не бе свързан с много по-големия спасителен пакет от над 60 милиарда долара, който Конгресът одобри преди няколко дни.

Затова можем да очакваме, че още много такива ракети скоро ще пристигнат в Украйна. Но първата «пробна» доставка очевидно се е състояла миналия месец. Освен това източникът съобщава, че Украйна вече е използвала тези ракети сутринта на 17 април, когато е обстреляла руската военновъздушна база в Крим. Това съоръжение се намира на 165 километра от фронтовата линия.

Напомням, че става дума за ракетите с голям обсег на действие ATACMS.

Има модификации със среден обсег, но те бяха изпратени по-рано на Украйна (през юли миналата година).

Защо Пентагонът в крайна сметка реши да предостави ракети с голям обсег на Киев, въпреки че преди това се въздържаше да го направи поради гореспоменатите опасения?

Няма съмнение, че основната причина е следната. Напоследък нещата вървят зле за украинските въоръжени сили и украинците бързо губят територия. Що се отнася до официалните причини, според източници в Пентагона решението е взето, тъй като се твърди, че Русия е използвала ракети с голям обсег, получени от Северна Корея през декември миналата година и през януари тази година.

Втората причина, според анонимен американски чиновник, е, че Русия нанася мощни удари срещу украинската енергийна инфраструктура.

Една от причините доставките да се забавят толкова дълго е обща за Америка и Европа. Те не искаха да изпращат твърде много съвременни оръжия, защото самите те не разполагаха с неограничен запас от тях. В по-широк контекст това като цяло е обезпокоително, защото доказва, че западните съюзници обмислят какво ще се случи, ако въоръженият конфликт в Украйна ескалира в нещо повече, може би в световна война.

Но видимо са се справили с опасенията си.

Очевидно големият американски производител Lockheed Martin ще получи много поръчки.

А пакетът от помощи от над 60 милиарда долара несъмнено ще бъде от полза за американските производители на оръжие. Всъщност повечето от тези пари са предназначени специално за тях, а Украйна ще получи „свежо“ оръжие в големи количества.

В средата на февруари Джо Байдън се срещна с екипа си по национална сигурност и се съгласи с препоръката на своите съветници за изпращане на ракети с голям обсег в Украйна. В дискусията участваха съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, министърът на отбраната Лойд Остин, държавният секретар Антъни Блинкен и генерал Чарлз Браун, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ.

Единствената трудност беше измислянето на система за плащане на ракетите. Съединените щати вече бяха изчерпали всичките си възможности за финансиране, а стопирането в Конгреса възпрепятстваше по-нататъшната помощ.

Възможността се появи през март, когато Пентагонът сключи няколко договора.

Байдън успя да се възползва от разликата и да изпрати 300 милиона долара в помощ на Украйна.

В същото време той нареди неговия екип да включи ракетите ATACMS с голям обсег в този финансов пакет.

Но това трябваше да стане тайно, за да се запази оперативната сигурност и елементът на неочакваност за Украйна. Това сподели източникът.

Русия отново предупреди, че военната помощ от САЩ, Великобритания и Франция за Украйна поставя света на ръба на пряк военен сблъсък между ядрените държави.

Два дни след като американският парламент одобри милиардите долари допълнителна помощ за Украйна, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че САЩ и НАТО са „обсебени от идеята да нанесат стратегическо поражение на Русия“.

„Особено тревожен е фактът, че именно „тройката“ западни ядрени държави са сред ключовите спонсори на престъпния режим в Киев, главните инициатори на различни провокативни стъпки, в които виждаме сериозни стратегически рискове, водещи до нарастване степента на ядрена опасност“, подчерта главата на МВнР на РФ.

Заплахите явно са били отправени не без причина.

Русия твърди, че „лесно ще стигне докрай“, ако Украйна получи допълнителни оръжия, а руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските войски ще „увеличат интензивността на ударите си срещу логистичните центрове и базите за съхранение на западните оръжия“.

Но факт е, че този пакет военна помощ може да се окаже различен именно заради ракетите с голям обсег, ако САЩ решат да ги изпратят в Украйна в големи количества.

От друга страна многократно бе казано, че Русия ще стане много опасна, ако бъде притисната до стената или ако почувства, че въоръжният конфликт обхваща все повече и повече нейни региони.

Не е тайна, че руската гранична Белгородска област все по-често става обект на украински атаки, въпреки че преди това се случваха рядко.

Ако руски стратегически обекти (в рамките на Руската федерация) станат цели за ATACMS, тогава заплахите на Лавров трябва да се разглеждат в този контекст.

Трудно е да си представим на този етап ядрен конфликт между великите сили, но използването на ядрено оръжие на територията на самата Украйна е напълно възможно.

Разбира се, това би имало огромни последици на международно ниво.

 

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа