Първи тур на президентските избори в РСМ

Първи тур на президентските избори в РСМ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.04.2024
  • Сподели:

Избори за президент има днес в Република Северна Македония, предаде БНР. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти, сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура.

 

 

Продължаването на евроинтеграционния процес и приемането на конституционните промени, които са условие за началото на преговори за членство в Евросъюза, бяха темите в кампаниите на кандидата за втори мандат Стево Пендаровски, подкрепян от управляващия Социалдемократически съюз, на Буяр Османи, издигнат от "Демократичен съюз за интеграция" и на кандидата на обединената албанска опозиция Арбен Таравари.

За евроинтеграция, но с условия и за предоговаряне на френското предложение, отнасящо се до отношенията с България, се обявиха кандидатите на партиите ВМРО-ДПМНЕ, "Знам" и "Гром" - Гордана Силяновска, Максим Димитриевски и Стевчо Якимовски. Издигнатата от "Левицата" Биляна Ванковска е срещу евроатлантическата ориентация на страната и за анулиране на договора за добросъседство с България и Преспанското споразумение, сложило край на спора за името с Гърция.

Право на участие в днешния вот имат над 1 милион и 800 хиляди избиратели. Очакванията са за висока активност и за балотаж на 8 май между настоящия президент Стево Пендаровски и кандидата на ВМРО - ДПМНЕ - Гордана Силяновска.

Станете почитател на Класа