Помощта за Украйна бе одобрена от Сената в САЩ, ето кога тръгват новите оръжия

Помощта за Украйна бе одобрена от Сената в САЩ, ето кога тръгват новите оръжия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.04.2024
  • Сподели:

Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван с убедително мнозинство, информира Ройтерс. Законодателството ще бъде изпратено на президента на САЩ Джо Байдън за подпис.

 

 

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против".

Помощта бе одобрена от Камарата на представителите в събота. Пакетът предвижда средства за Украйна, Израел, Тайван и партньори на САЩ в Индийско-тихоокеанския регион.

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на 60,84 милиарда долара, с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия.

С приемането на тази най-скорошна помощ за Украйна общата сума, която Вашингтон е отделил за Киев до момента, нарасна до 170 милиарда долара. Това е първият помощен пакет за Украйна, одобрен от Конгреса, откакто Републиканската партия установи контрол върху Камарата на представителите през януари 2023 г.

Законопроектът за Израел предвижда помощ за еврейската държава в размер на 26,38 милиарда долара.

Със законопроекта за Индийско-тихоокеанския се предвиждат 8,12 милиарда долара, които да бъдат използвани за "противопоставяне на комунистически Китай и за гарантиране на сериозно сдържане в региона". Два милиарда от тези 8,12 милиарда долара са предвидени като чуждестранна военна помощ за Тайван и други съюзници на САЩ в региона.

Четвъртият законопроект от пакета комбинира няколко инициативи в сферата на националната сигурност, сред които: даване на срок до една година на "БайтДенс", китайската компания собственик на социалното приложение "ТикТок", да се раздели с американските си активи или приложението ѝ да бъде блокирано в САЩ; възможност за трансфер на замразени руски активи към Украйна; разширяване на санкциите срещу Иран и петролната му индустрия.

САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев бе окончателно одобрен в американския Конгрес, информира Франс прес.

"Ще подпиша законопроекта и ще направя обръщение към американския народ веднага щом законопроектът пристигне на бюрото ми", се казва в изявление на Байдън, публикувано от Белия дом.

 

Станете почитател на Класа