В Украйна изчезна от следствения арест Червински, координаторът на взрива на «Северни потоци»

В Украйна изчезна от следствения арест Червински, координаторът на взрива на «Северни потоци»
  • Публикация: 
  • Дата:  
    24.04.2024
  • Сподели:

Според думите на адвокат Константин Глоба на 19 април е приключил периодът на задържане на Роман Червински в следствения арест по обвинения в злоупотреба с власт. Съдът обаче отказа да разгледа делото му и не обяви датата на следващото заседание, след което подсъдимият отново беше отведен в ареста. Там нито съпругата му, нито защитниците му са били допуснати до г-н Червински, каза другият му адвокат Андрей Йосипов.

„В бързината съдът беше затворен за всички и в закрито съдебно заседание, без участниците в процеса, те започнаха да „фалшифицират“ напълно незаконен документ, който формално да прикрие отвличането на Роман Червински, с цел избягване на отговорност за такова отвличане. Все още не е известно местонахождението на Роман. Полицията, съдът и други правоохранителни органи избягват да предоставят каквато и да е информация за местонахождението на Роман“, каза адвокат Константин Глоба.

 

 

В Украйна изчезна от следствения арест Червински, координаторът на взрива на "Северни потоци"

 

 

Въпреки липсата на съдебно решение за удължаване на превантивната мярка, членът от Наказателно-процесуалния кодекс на Украйна за специалния режим на наказателното производство при военно положение предвижда, че ако е невъзможно да се проведе съдебно заседание по време на досъдебното разследване, превантивната мярка под формата на задържане се счита за удължена. По-късно съдът обяви, че заседанието е отложено за 24 май 2024 г.

Бившите адвокати на Червински смятат, че той може да е бил отвлечен. Сега нищо не се знае за местонахождението на бившия офицер от украинските въоръжени сили.

Припомняме, че по-рано американският вестник The Washington Post посочи Роман Червински като координатор на атаката срещу руските газопроводи „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“. Според информация на вестника полковник от Силите за специални операции Роман Червински е участвал в диверсионната операция срещу руските газопроводи, извършена на 26 септември 2022 г., подчинявайки се на инструкциите на по-високопоставени служители, като в крайна сметка е докладвал на бившия главнокомандващ от Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни. Самият полковник в коментар за WP чрез своя адвокат отрича участието си в диверсиите.

 

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа