Полицията извърши арести в Йейл заради протести срещу войната в Газа, Колумбийският университет отмени занятията

Полицията извърши арести в Йейл заради протести срещу войната в Газа, Колумбийският университет отмени занятията
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.04.2024
  • Сподели:

Колумбийският университет в Ню Йорк отмени днес присъствените занятия, а полицията арестува няколко десетки протестиращи в университета Йейл в Ню Хейвън, щата Кънектикът, тъй като напрежението в колежите в САЩ продължава да нараства заради войната в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес. Действията в двете висши училища от Бръшляновата лига бяха предприети часове преди началото на еврейския празник Пасха тази вечер.

 

 

Властите арестуваха около 45 демонстранти в Йейл и им повдигнаха обвинения в неправомерно навлизане на територията на учебното заведение, съобщи говорител на полицията в Ню Хейвън.

Миналата седмица полицията арестува повече от 100 пропалестински демонстранти в Колумбийския университет, които бяха организирали протестен лагер в кампуса. Днес президентката на Колумбийския университет Минуш Шафик изрази "дълбоко съжаление" за случващото се в кампуса. "За да намалим напрежението и да дадем възможност на всички нас да обмислим следващите си стъпки, обявявам, че всички учебни занятия в понеделник ще се проведат във виртуален формат", каза Шафик. Тя заяви, че преподавателите и служителите трябва да работят дистанционно, когато това е възможно, а студентите, които не живеят в кампуса, трябва да стоят настрана от него.

Шафик заяви, че в Близкия изток бушува ужасен конфликт и че разбира, че той е оказал силно емоционално въздействие върху мнозина. "Но не можем да позволим на една група хора да се налага на всички останали и да се опитва да саботира важни събития като дипломирането, за да прокара своята гледна точка", написа тя. В следващите дни работна група от декани, представители на университетската администрация и преподаватели ще се опита да намери решение на кризата, добави тя. От съобщението на Шафик не става ясно кога ще бъдат възобновени присъствените занятия, отбелязва АП.

Няколко студенти от Колумбийския университет и "Бърнард колидж" заявиха, че са били отстранени в резултат на протестите от миналата седмица.

В университета Йейл голяма група протестиращи се събра отново след арестите по-рано днес и блокира улица в близост до кампуса, съобщи полицията. Няма данни за насилие или пострадали. 

Източник: БТА

Станете почитател на Класа