ФБР разпитвало германски политик за руски пари

ФБР разпитвало германски политик за руски пари
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.04.2024
  • Сподели:

Германски медии съобщиха, че водещият кандидати за изборите за Европейски парламент на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) Максимилиан Кра е бил разпитван от американското ФБР за възможни плащания от проруски благодетели, предаде ДПА, цитирана от БТА.



Разпитът се състоял през декември 2023 г. в САЩ, преди Кра да се завърне в Германия от посещение на събитие на Младите републиканци (Young Republicans) в Ню Йорк, посочи изданието "Шпигел", като се позова на информация, съобщена и от германския обществен телевизионен канал Цет Де Еф.

Помолен да коментира от ДПА, Кра заяви: "Бях разпитан като свидетел за контактите си в Украйна, да. Предоставих съвответната информация".

Според разследване на "Шпигел" и Цет Де Еф подозренията на американските следователи, както се твърди, събудило чат съобщение, в което проруски активист уверявал, че проблем с "компенсацията" на "техническите разходи" на Кра е бил решен.

От май нататък "нещата ще бъдат, както бяха преди февруари". Формулировката навежда на мисълта, че на Кра в продължение на неопределен период от време може да е било плащано тайно, се допълва в медийната информация. Властите в момента проверяват случая.

Кра заяви, че никога не е крил контактите си с проруския активист, и посочи, че това може да бъде проверено в профила му в Инстаграм.

"Обвиненията са нелепи и изфабрикувани", каза той. "Шпигел" цитира Кра да казва, че не е получавал пари, "нито плащания, нито парични облаги, нито каквато и да е друга компенсация" от активиста.

Активистът може да е искал да му върне пари за билет за опера, посочва политикът. Или, допусна той, чат съобщението, в което се говори за "компенсация", може да е било предназначено за друг получател.

Името на Кра се появи в общественото пространство и във връзка с проруската интернет платформа "Гласът на Европа" (Voice of Europe, VoE).

В края на март Чехия постави VoE в санкционния си списък след, както се твърди, разследване на разузнаването. Твърди се, че сайтът е бил част от руска операция за оказване на влияние, целяща да застраши териториалната цялост, суверенитета и свободата на Украйна.

В портала са били публикувани интервюта с политика от АзГ Петър Бистрон и с Кра. Чешкият вестник "Деник Н" съобщи, че Бистрон може да е получавал и пари. Парламентаристът от АзГ многократно отрече това.

Според "Шпигел" Кра също отрича да е получавал пари от VoE.

Изборите за ЕП са насрочени за 6 - 9 юни.

Станете почитател на Класа