Джанет Йелън: Замразените руски активи трябва да се "отключат", за да се помогне на Украйна

Джанет Йелън: Замразените руски активи трябва да се "отключат", за да се помогне на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.04.2024
  • Сподели:

САЩ и съюзниците им от Г-7 продължават да разглеждат широк диапазон от възможности, за да отключат стойността на близо 300 милиарда долара замразени руски активи, за да помогнат на Украйна. Това заяви вчера финансовата министърка Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс.

 

 

Йелън подчерта, че САЩ и Г-7 са абсолютно ангажирани с подкрепата си за Украйна и призова Конгреса да одобри военната и бюджетна помощ. Тя заяви на пресконференция, че се опасява, че Русия може да бъде окуражена от дебата на местно ниво в САЩ относно помощта за Украйна и Москва да си помисли, че Киев вече не разполага с глобална подкрепа. 

Йелън предупреди също, че САЩ възнамеряват да наложат нови санкции на Иран през идните дни заради безпрецедентната им атака срещу Израел и тези санкции ще имат за цел да намалят капацитета на Техеран да изнася петрол.

"По отношение на санкциите, напълно очаквам, че ще въведем допълнителни санкции срещу Иран през идните дни", заяви Йелън на пресконференция в кулоарите на Пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка във Вашингтон.

"Не планираме предварително санкционните ни инструменти. Но в дискусиите, които имаха всички опции за прекъсване на финансирането на тероризма остават на масата", добави тя.

Джанет Йелън припомни, че американското финансово министерство и Държавният департамент вече са предприемали мерки в миналото, за да се справят с "дестабилизиращото" поведение на Иран, намалявайки възможностите му за износ на петрол.

 

 

Източник: БТА

Станете почитател на Класа