Следственият комитет на Русия: Има доказателства, че терористите от "Крокус" са получили големи суми пари от Украйна

Следственият комитет на Русия: Има доказателства, че терористите от "Крокус" са получили големи суми пари от Украйна
  • Публикация: 
  • Дата:  
    29.03.2024
  • Сподели:

След работа със задържаните терористи, извършили нападението срещу кметството "Крокус" край Москва, проучване на иззетите от тях технически устройства и анализ на информацията за финансовите им транзакции са получени доказателства за връзките им с украинските националисти.

 

 

За това съобщиха от Следствения комитет (СК) на Русия на 28 март.

"Първоначалните резултати от разследването напълно потвърждават планирания характер на действията на терористите, задълбочената подготовка и финансовата подкрепа от страна на организаторите на престъплението" се посочва на сайта на ведомството.

Разследването е потвърдило и информацията за получаването от извършителите на нападението на значителни суми в брой и криптовалута от Украйна, които са били използвани при подготовката на престъплението.

Отбелязва се, че председателят на СК на Русия Александър Бастрикин е провел оперативно съвещание и е изслушал доклад за хода на разследването на наказателното дело за терористичното нападение в "Крокус Сити Хол". Следователите му докладваха за активната работа по пресъздаване на пълната картина на престъплението, като се вземат предвид подготовката за него и планирането му.

 

Следственият комитет на Русия: Разполагаме с доказателства, че терористите  от „Крокус“ са получили големи суми пари от Украйна - Новини | Novini

 

Терористичното нападение в "Crocus City Hall" край Москва, където трябваше да изнесе концерт групата "Пикник", беше извършено на 22 март. Терористи в камуфлажни дрехи нахлуха в сградата, стреляха и подпалиха концертната зала. По последни данни броят на загиналите нарасна до 143 души.

Образувано е наказателно дело по член 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Закон за тероризма"). От Федералната служба за сигурност на Русия съобщиха, че след терористичния акт нападателите са смятали да преминат руско-украинската граница. Те са имали контакти от украинска страна.

До момента съдът е арестувал осем задържани лица, включително четирима преки извършители на терористичното нападение. На 28 март Следственият комитет на Русия съобщи, че е задържан още един заподозрян, участвал в схемата за финансиране на нападателите на кметството в Крокус.

 

 

 

Източник: iz.ru

Станете почитател на Класа