ТАСС: Украинската армия обстрелва етнически българи в Херсонска област с български снаряди

ТАСС: Украинската армия обстрелва етнически българи в Херсонска област с български снаряди
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.03.2024
  • Сподели:

Новината съобщи лидерът на местната организация на ветераните "Бойно братство" и депутат от регионалния парламент Игор Телегин. Те бе потвърдена от представителя на доброволческия разузнавателен батальон "В. Ф. Маргелов" Алексей Бурлак

 

 

 

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) обстрелват с български боеприпаси населено място на етнически българи в град Альошки, Херсонска област. Това съобщи за ТАСС ръководителят на Херсонския областен клон на Общоруската обществена организация на ветераните "Бойно братство" и депутат от регионалния парламент Игор Телегин.

"Има 120-милиметрови минохвъргачки, които стрелят към Альошки. Там има район, в който живеят българи. И този български снаряд удря български къщи", каза Телегин на кръгла маса, посветена на доставките на оръжия от страните от НАТО за Украйна.

Фактът, че украинските въоръжени сили са използвали снаряди българско производство за обстрел на левия бряг на Днепър, беше потвърден и от представителя на отделния доброволчески разузнавателен батальон "В. Ф. Маргелов" Алексей Бурлаков.

"По актуални данни производител е България, завод "Арсенал". Маркировката показва, че това са 120-милиметрови осколочни снаряди. Дата на производство - 2016 г.", уточни той по време на кръглата маса.

По време на изказването си военният доброволец Алексей Живов нарече геноцид избиването на етнически българи с оръжие, официално предоставено на украинските въоръжени сили от България. "Смело можем да кажем, че се извършва геноцид. Геноцид, който българите извършват спрямо своите културни и етнически сънародници", каза Живов.

Боеприпаси за украинските въоръжени сили от България

По-рано представители на херсонските нелегални проруски бойци - членове на организацията "Херсонска съпротива" откриха в Херсон, контролиран от въоръжените сили на Украйна, сандъци с боеприпаси с кодове и маркировки, указващи българско производство.

През декември 2023 г. Комисията по отбрана на българския парламент одобри с мнозинство предложение за допълнителна военна помощ на Украйна. Както съобщи Българска телеграфна агенция, украинските въоръжени сили ще бъдат снабдени с неизправни или ненужни за българската армия преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети, припомня ТАСС.

 



През септември 2023 г. българският парламент одобри предоставянето на Украйна на ракети 5В55Р за зенитно-ракетната система С-300 с дефекти и боеприпаси за 5,56 мм автоматично стрелково оръжие, от които българските военни не се нуждаеха.

Междувременно тази вечер ВСУ обстреляха три населени места в Херсонска област, в Альошки е ранена жена, съобщи областният управител Владимир Салдо.

"Украинските бойци продължават терористичните атаки на левия бряг на Херсонска област. Днес, в резултат на атака срещу жилищен сектор в Альошки, беше ранена жена, родена през 1960 г. Жилищна сграда беше разрушена във Велики Копани, но няма жертви", написа той в Telegram.

Салдо добави, че неактивно вечерно училище в Каховка е изгоряло поради обстрел.

 

 

Станете почитател на Класа