Украинският обстрел на търговската зона на Донецк уби десетки, твърдят местни власти

Украинският обстрел на търговската зона на Донецк уби десетки, твърдят местни власти
  • Публикация: 
  • Дата:  
    22.01.2024
  • Сподели:

Назначените от Русия кмет и губернатор казват, че още 20 души са били ранени при нападение срещу окупиран град в Източна Украйна

 

 

 

Най-малко 25 души бяха убити, след като украинските сили обстреляха оживена крайградска търговска зона в контролирания от Русия град Донецк в Източна Украйна, според местни власти.

 

Алексей Кулемзин, назначеният от Русия кмет на града, каза, че украинската артилерия е стреляла по оживен квартал, където се намират магазини и пазар. Денис Пушилин, назначеният от Русия ръководител на Донецка област, каза, че службите за спешна помощ работят на мястото, добавяйки, че още 20 души, включително две деца, са били ранени при удара в предградието Текстилщик.

 

People clear up debris

Хората разчистват след атентата в квартал Текстилщик на града. Снимка: Александър Ермоченко/Ройтерс

 

Пушилин каза, че районът е бил ударен от снаряди с калибър 155 мм и 152 мм, изстреляни от посоката на Курахове и Красногоровка на запад. Местните власти обявиха понеделник за ден на траур.

 

Снимки и видео на Ройтерс, направени на мястото на инцидента, показват плачещи хора, някои от които казват, че са загубили роднини, и тела, лежащи в снега близо до един от пазарите в града.

 

0zooop

Графика на пазителя. Източник: Институтът за изследване на войната (ISW) с проекта на AEI за критични заплахи. *Зони, в които според ISW руските сили са действали или са предприели атаки, но не ги контролират

 

 

Разбити витрини и счупено стъкло можеха да се видят на видеоклипове, споделени от руските държавни медии, заедно с нещо, което изглеждаше като тела, лежащи на земята наблизо.

 

Местна жителка на име Татяна каза, че е чула приближаващ снаряд отгоре и се е скрила под сергия на пазара. „Видях дим, хората крещяха, една жена плачеше“, каза тя пред местна медия.

 

„Къде има нещо военно тук? Това е просто пазар“, каза друг жител пред същия магазин. „Това е един от най-силните удари в последно време.

 

Руското външно министерство осъди удара, заявявайки, че „заплахите за сигурността и терористичните актове не трябва да се извършват от територията на Украйна“. В изявление се добавя: „Тези терористични атаки на режима в Киев ясно демонстрират липсата му на политическа воля за постигане на мир и уреждане на този конфликт с дипломатически средства.“

 

Украйна не е коментирала събитието и твърденията не могат да бъдат независимо проверени.

 

Донецк е един от четирите украински региона, които Русия твърди, че е анексирала през 2022 г. в ход, осъден като незаконен от повечето страни в Общото събрание на ООН. Москва не контролира напълно нито един от четирите региона.

 

На друго място пожар избухна в химически транспортен терминал на руското пристанище Уст-Луга след две експлозии в неделя, казаха регионални служители. Местни медии съобщиха, че украински дронове са атакували пристанището, причинявайки експлозия на резервоар с газ.

 

Юрий Запалацки, началник на руския Кингисепски окръг, където се намира пристанището, каза, че няма жертви, но районът е поставен в режим на повишена тревога.

 

 

 

 

 

Пожарът е бил на площадка, управлявана от втория по големина производител на природен газ в Русия Новатек, на 100 мили югозападно от Санкт Петербург. В изявление за пресата до руската медия РБК компанията каза, че пожарът е резултат от „външно влияние“. Той също така каза, че е спрял операциите на пристанището.

 

Изданието Фонтанка съобщи, че два дрона са били засечени да летят към Санкт Петербург в неделя сутринта, но те са били пренасочени към Кингисеп.

 

Руското министерство на отбраната не съобщава за активност на дронове в района на Кингисеп в ежедневния си брифинг. В него се казва, че четири украински дрона са били свалени в Смоленска област, а още два са били свалени в Орловска и Тулска области.

 

Руски официални лица по-рано потвърдиха, че украински дрон е бил свален в покрайнините на Санкт Петербург в четвъртък.

 

Новината за атаките дойде, когато украинската армия омаловажи превземането от Русия на малкото село Крохмално в Харковска област като „временно явление“.

 

„Ние просто не съобщаваме за отблъскване на 100-200 метра, а за руските пропагандисти всяка победа трябва да бъде представена, за да обясни защо са загубили 7055 войници на фронта в зоната за отговорност на Хортица само през януари“, украинската земя Говорителят на командването на силите Володимир Фитьо каза пред украинската цифрова радиостанция Hromadske в неделя.

 

Фитьо каза, че фронтовите линии се изместват ежедневно и че украинските войски са били преместени на подготвени резервни позиции, за да поддържат отбраната и да попречат на Русия да напредне по-нататък.

 

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви в неделя, че Русия е загубила 376 030 войници в Украйна от началото на войната. Числото, което не е независимо потвърдено, включва 760 жертви през последния ден.

 

Цифрите, които обхващат периода от началото на пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари 2022 г. до 21 януари 2024 г., също включват подробности като броя на оръжията, превозните средства и отбранителните системи, които Украйна смята, че Русия е загубила

 

Според съобщението това включва 6181 танка, 11 466 бойни бронирани машини, 11 862 превозни средства и резервоари за гориво, 8875 артилерийски системи и 968 реактивни системи за залпов огън.

 

 

 

 

Източник: Guardian ; превод: СТ

 

 

 

Станете почитател на Класа