Тайван казва, че е забелязал още шест китайски балона

Тайван казва, че е забелязал още шест китайски балона
  • Публикация: 
  • Дата:  
    22.01.2024
  • Сподели:

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че е открило още шест китайски балона, летящи над Тайванския пролив в неделя, един от които пресякъл острова, последният от поредица от такива балони, които министерството твърди, че е видяло през последния месец и половина .

 

 

 

Министерството по-рано този месец, в силно формулирано изявление, обвини Китай, че заплашва безопасността на въздухоплаването и води психологическа война с хората на острова с балоните, дни преди изборите в Тайван на 13 януари.

 

Министерството на отбраната на Китай, което миналия месец отказа да коментира балоните, не отговори веднага на искане за коментар. Китай твърди, че Тайван е негова територия, въпреки силните възражения на правителството в Тайпе.

 

Потенциалът Китай да използва балони за шпиониране се превърна в глобален проблем миналия февруари, когато Съединените щати свалиха китайски балон за наблюдение. Китай каза, че балонът е цивилен кораб, който случайно се е отклонил.

 

В последния инцидент, разкрит от министерството в понеделник в ежедневния му доклад за китайските военни дейности през последните 24 часа, се казва, че шест балона са прелетели над чувствителната средна линия на пролива в неделя.

 

Само един обаче е пресякъл остров Тайван, в южния му край, според карта, предоставена от министерството.

 

Другите пет балона летяха в северната част на Тайван, но не прелетяха над сушата, каза министерството.

 

Всички балони са се насочили на изток, преди да изчезнат, се добавя.

 

Средната линия на Тайванския проток преди е служила като неофициална бариера между Тайван и Китай, но китайски изтребители, дронове и сега балони редовно прелитат над нея.

 

Китай твърди, че не признава съществуването на средната линия.

 

 

 

 

Източника; Reuters ; превод: СТ

Станете почитател на Класа