Украински медии: Зеленски е взел решение да уволни ген. Валерий Залужни

Украински медии: Зеленски е взел решение да уволни ген. Валерий Залужни
  • Публикация: 
  • Дата:  
    22.01.2024
  • Сподели:

Украинският президент Володимир Зеленски е решил да уволни главнокомандващия на ВСУ Валерий Залужни, съобщи MK.Ru, позовавайки се на информирани източници в украинските средства за масова информация.

 



Отбелязва се, че при такова развитие на Залужни няма да му бъде предложено дори място в Съвета за национална сигурност и отбрана на страната.

"Зеленски реши да освободи главнокомандващия ВСУ Валерий Залужни от поста му, без да му предостави място в НСБО", цитират републиканските медии изявлението на председателя на парламента.

Посочват се и други кадрови размествания. Съобщава се, че Зеленски ще освободи от длъжност началника на Генералния щаб Сергей Шаптало и командира на Обединените сили на ВСУ генерал-лейтенант Сергей Наев.

Украински политически експерти отбелязават, че всичко това все още са слухове, но уволнението на Наев е едно от исканията на „западните партньори“.

Според  украинските медии, които се позовават на анонимен източник, министърът на вътрешните работи Игор Клименко ще бъде заменен от ръководителя на СБУ Василий Малюк. Специалната служба от своя страна ще бъде оглавена от Олександър Поклад.

 

Украински медии: Зеленски е взел решение да уволни ген. Валерий Залужни

 

Що се отнася до Залужни, Зеленски вижда на тази позиция ръководителя на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов, но последният все още категорично отказва да напусне своя отдел, заключиха анализатори.

По-рано експерти предположиха, че Залужни се готви публично да обвини Зеленски в предаването на Авдиевка.

Преди три дни бившият заместник-министър за временно окупираните територии и вътрешно разселените лица на Украйна Хеоргий Тука заяви, че Зеленски възнамерява да уволни главнокомандващия ВСУ Валерий Залужни и да назначи на негово място началника на разузнаването Кирил Буданов.

 

 

 

Източници: mk.rusevastopol.surg.ru ; превод: СТ

Станете почитател на Класа