Протестите срещу крайната десница в Германия привличат стотици хиляди в Мюнхен

Протестите срещу крайната десница в Германия привличат стотици хиляди в Мюнхен
  • Публикация: 
  • Дата:  
    22.01.2024
  • Сподели:

Протестът срещу крайната десница в германския град Мюнхен в неделя следобед приключи рано поради опасения за безопасността, след като се появиха около 100 000 души, съобщи полицията. Демонстрацията беше една от десетките в страната този уикенд, които привлякоха общо стотици хиляди хора.

 

 

 

Демонстрациите дойдоха след доклад, че десни екстремисти наскоро са се срещнали, за да обсъдят депортирането на милиони имигранти, включително някои с германско гражданство. Някои членове на крайнодясната партия Алтернатива за Германия или AfD присъстваха на срещата.

 

В западния град Кьолн полицията потвърди, че "десетки хиляди" хора са се появили на протест в неделя, а организаторите говореха за около 70 000 души. Протестът в неделя следобед в Берлин привлече най-малко 60 000 души и потенциално до 100 000, съобщи полицията, цитирана от германската информационна агенция dpa.

 

Подобна демонстрация в петък в Хамбург, вторият по големина град в Германия, привлече, според полицията, тълпа от 50 000 души и трябваше да бъде прекратена по-рано поради опасения за безопасността. А съботните протести в други германски градове като Щутгарт, Нюрнберг и Хановер привлякоха десетки хиляди хора.

 

People hold up their cell phones as they protest against the AfD party and right-wing extremism in front of the Reichstag building in Berlin, Germany, Sunday, Jan. 21, 2024. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

 

 

 

Въпреки че в Германия имаше други протести срещу крайната десница през последните години, размерът и обхватът на протестите, които се провеждат този уикенд - не само в големите градове, но и в десетки по-малки градове в цялата страна - са забележителни. Голямото избирателно участие в Германия показа как тези протести стимулират народната опозиция срещу AfD по нов начин.

 

AfD се вози високо в проучванията на общественото мнение: последните проучвания я поставят на второ място в национален мащаб с около 23%, далеч над 10,3%, които спечели на последните федерални избори през 2021 г.

 

В своите източногермански крепости Бранденбург, Саксония и Тюрингия, AfD води в социологическите проучвания преди изборите тази есен.

 

Катализаторът за протестите беше репортаж от медийното издание Correctiv миналата седмица за предполагаема крайна дясна среща през ноември, на която се казва, че са присъствали фигури от екстремисткото Идентитарно движение и от AfD. Виден член на Идентитарното движение, австрийския гражданин Мартин Селнер, представи своята визия за „ремиграция“ за депортациите, се казва в доклада.

 

AfD се опита да се дистанцира от екстремистката среща, заявявайки, че няма организационни или финансови връзки със събитието, че не носи отговорност за това, което се обсъжда там, и членовете, които присъстваха, го направиха в чисто лично качество. Все пак един от сълидерите на AfD, Алис Уайдел, се раздели със съветник, който беше там, като същевременно осъди самото репортаж

 

Видни германски политици и избрани длъжностни лица изразиха подкрепа за протестите в неделя, присъединявайки се към лидери от големи партии от целия спектър, които вече се изказаха.

 

„Бъдещето на нашата демокрация не зависи от силата на нейните опоненти, а от силата на онези, които защитават демокрацията“, каза германският президент Франк-Валтер Щайнмайер във видео изявление. Тези, които идват да протестират, добави той, „защитават нашата република и нашата конституция срещу нейните врагове“.

 

 

 

 

Източник: apnews.com ; превод: СТ

Станете почитател на Класа