Броят на убитите палестинци в Газа надхвърли 25 000, докато Израел обяви смъртта на още един заложник

Броят на убитите палестинци в Газа надхвърли 25 000, докато Израел обяви смъртта на още един заложник
  • Публикация: 
  • Дата:  
    22.01.2024
  • Сподели:

Броят на палестинските жертви от войната между Израел и Хамас надхвърли 25 000 души, съобщи в неделя Министерството на здравеопазването в ивицата Газа, докато Израел обяви смъртта на още един заложник и изглежда далеч от постигането на целите си да освободи повече от 100 други и да разбие войнствена група.

 

 

 

Смъртните случаи, разрушенията и разселването във войната са безпрецедентни в продължаващия десетилетия израелско-палестински конфликт. Войната раздели израелците, докато офанзивата заплашва да разпали по-широк конфликт с участието на подкрепяни от Иран групи в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен, които подкрепят палестинците.

 

Яростни на израелското правителство и настояващи за освобождаването на останалите заложници, роднини и други създадоха палатков лагер пред резиденцията на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Йерусалим и обещаха да останат, докато не бъде постигнато споразумение.

 

Нетаняху, в предизвикателно ново изявление, каза, че е подчертал в разговора си в петък с президента на САЩ Джо Байдън, че отхвърля исканията на Хамас за прекратяване на огъня, изтегляне на израелските сили и освобождаване на палестинци, държани от Израел в замяна на останалите заложници. Той каза, че съгласието означава, че друга опустошителна атака на Хамас „би била само въпрос на време“.

Relatives and supporters of the Israeli hostages held in the Gaza Strip by the Hamas militant group attend a protest calling for their release outside Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu's residence, in Jerusalem, Sunday, Jan. 21, 2024. (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

 

Нетаняху също така отхвърля призивите на САЩ, техния най-близък съюзник, за следвоенни планове, които ще включват път към палестинска държавност. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш нарече неприемлив отказът да се приеме решение за две държави.

 

„Близкият изток е буря. Трябва да направим всичко по силите си, за да предотвратим разпалването на конфликт в целия регион“, добави Гутериш. „И това започва с незабавно хуманитарно прекратяване на огъня за облекчаване на страданието в Газа.“

 

 

БРОЯТ НА ЖЕРТВИТЕ В ГАЗА НАРАСТВА

 

Войната започна с атаката на Хамас в Южен Израел на 7 октомври. Палестинските бойци убиха около 1200 души, предимно цивилни, и взеха около 250 заложници обратно в Газа.

 

Израелската армия обяви смъртта на 19-годишния сержант. Шей Левинсън, който беше сред заложниците. Датата на смъртта му беше посочена като 7 октомври, но нямаше повече подробности. Според израелските медии тялото му все още е в Газа.

 

Израел отговори на атаката от 7 октомври с бомбардировки и наземна инвазия, която опустоши цели квартали в северната част на Газа и се разпространи на юг, нанасяйки удари върху някои райони, където каза на цивилните да потърсят убежище. Наземните операции сега са съсредоточени върху южния град Хан Юнис и изградените бежански лагери в централната част на Газа, датиращи от войната от 1948 г. около създаването на Израел.

 

„Стълбовете дим от танковете, артилерията и самолетите на военновъздушните сили ще продължат да покриват небето над ивицата Газа, докато не постигнем целите си“, каза министърът на отбраната Йоав Галант.

 

От началото на войната 25 105 палестинци са били убити в Газа, а други 62 681 са били ранени, съобщи здравното министерство. Броят включва 178 тела, докарани в болниците в Газа от събота, каза говорителят на здравното министерство Ашраф ал-Кидра.

 

Смята се, че общата жертва е по-висока, тъй като много жертви остават затрупани под развалини или в райони, до които медиците не могат да достигнат, каза Ал-Кидра.

 

Министерството на здравеопазването не прави разлика между цивилни и бойци в своите данни, но казва, че около две трети от хората, убити в Газа, са жени и непълнолетни. Министерството е част от правителството, управлявано от Хамас, но данните за жертвите му от предишни войни до голяма степен съответстват на тези на агенциите на ООН и дори на израелската армия.

 

Израелската армия твърди, че е убила около 9000 екстремисти, без да предоставя доказателства, и обвинява Хамас за големия брой цивилни жертви, тъй като разполага бойци, тунели и друга бойна инфраструктура в гъсто населени квартали. Военните разпространиха кадри от тунел под жилищен квартал в Хан Юнис, където според армията поне 20 заложници са били държани по различно време.

 

Израелската армия заяви, че разрушаването миналата седмица на ключова сграда в университета Israa в Газа е в процес на проверка и твърди, че предварителните констатации показват, че Хамас е използвал комплекса за военни цели. Университетът каза, че „атаката“ е извършена седмици след като израелските сили са окупирали сградата.

 

Войната е разселила около 85% от жителите на Газа, като стотици хиляди се събират в управлявани от ООН приюти и лагери на юг. Представители на ООН казват, че една четвърт от населението от 2,3 милиона гладува, тъй като струйка хуманитарна помощ достига до тях поради боевете и израелските ограничения.

 

Израел каза, че 260 камиона с помощ са влезли в Газа в неделя, най-големият брой от началото на войната. Около 500 влизали дневно преди това, според ООН.

 

„Хлябът не стига за един час“, каза Ахмад Ал-Нашауи, който прие дарена храна в палатков лагер в южния град Рафа. „Виждате колко деца имаме освен жени и мъже. Най-важното за едно дете е да яде.

 

ИЗРАЕЛЦИ ВСЕ ПО-РАЗДЕЛЕНИ

 

В новия протестен лагер пред резиденцията на Нетаняху в Ерусалим семействата на заложниците призоваха правителството да действа.

 

„Не е логично да ни казвате, че войната трябва да продължи, и продължавате да казвате, че поради военен натиск ще ги освободим, но не виждаме нито един освободен поради този натиск“, каза Гилад Коренголд, баща на заложника Тал Шохам.

 

Някои висши израелски служители започнаха да признават, че целите на Нетаняху за „пълна победа“ над Хамас и връщането на останалите заложници може да са взаимно изключващи се.

 

Член на военния кабинет на Израел, бивш началник на армията Гади Айзенкот, каза миналата седмица, че единственият начин за освобождаване на заложниците е чрез прекратяване на огъня.

 

Но крайнодесните коалиционни партньори на Нетаняху го тласкат да засили офанзивата, като някои призовават за „доброволна“ емиграция на стотици хиляди палестинци от Газа и възстановяване на еврейските селища там.

 

Смята се, че Хамас използва заложниците като щитове за своите висши лидери. Израел е спасил един заложник, а Хамас казва, че няколко са били убити при израелски въздушни удари или по време на неуспешни спасителни операции.

 

Семействата на заложниците искат размяна като тази по време на едноседмичното ноемврийско прекратяване на огъня. Други израелци са разочаровани от пропуските в сигурността преди атаката на 7 октомври и от начина, по който Нетаняху се справя с войната.

 

Близо до мястото на клането на 7 октомври по време на музикален фестивал семейства на израелски жертви засадиха дървета.

 

„Какво се случи след 109 дни? Нищо. Просто все още чакаме“, каза един баща, Идан Бахат.

 

 

 

 

Източник: apnews.com ; превод: СТ

 

 

 

 

Станете почитател на Класа