Ръководителят на кабинета на президента на Украйна се обяви против преминаването в отбрана във войната с Русия

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна се обяви против преминаването в отбрана във войната с Русия
  • Публикация: 
  • Дата:  
    22.01.2024
  • Сподели:

Украйна няма да се откаже от настъпателните операции и да премине в отбрана през 2024 г., заяви ръководителят на президентската канцелария на страната Андрий Ермак в интервю за Le Figaro.

 

 

 

„Отбранителната война е невъзможна. Преминаването в отбранителна позиция често води до замразяване на конфликта. Виждаме това от 2014 г. Никога няма да се съгласим на замразен конфликт с (президента на Русия) Владимир Путин“, каза той, подчертавайки, че не може да се даде възможност на агресора да използва пауза във военните действия, за да натрупа сили за нови атаки.

 

Според Ермак фронтовата линия се простира на 2000 километра и по-голямата част от нея се води ожесточена битка. „Войските се оплакват от липса на хора и ресурси и казват, че вече не могат да напредват. Няма съмнение, че това е проблем и няма смисъл да го крием. Някои войници имат нужда от почивка. Много от тях са на първа линия вече две години“, отбеляза той.

 

Въпреки това Украйна възнамерява да увеличи силите си, за да се подготви за нови настъпателни операции, добави Ермак. За да се постигне това, правителството и Генералният щаб работят върху нов мобилизационен закон, който скоро ще бъде внесен в парламента, както и върху „реалистична военна стратегия“.

 

 

t.me/ermaka2022

 

Според него в момента Русия има предимство в небето, а възможностите на Украйна са ограничени: украинските въоръжени сили нямат боеприпаси, ракети с голям обсег на действие и минно-противоминно оборудване. Въпреки това Киев работи за решаването на проблема, като развива собствен военно-промишлен комплекс и призовава съюзниците си да подкрепят тези усилия.

 

„Ситуацията със сигурност е тежка, но мотивацията на нашите хора, мотивацията на нашите войници е много висока. Ние се борим за оцеляване, за нашата земя, за победата, в която вярваме. Трябва да предоставим на нашите въоръжени сили всичко необходимо своевременно, за да си вършат работата. <...> Разбира се, трябва да признаем грешките, които сме направили, и това, което трябва да се коригира“, каза Ермак.

 

Според него партньорите на Украйна разбират, че победата на Путин във войната застрашава цялото човечество. „Светът ще бъде разтърсен от нови конфликти и не само в Европа. <...> Преди няколко дни [министърът на външните работи на Великобритания] Дейвид Камерън каза, че настоящата ситуация му напомня за края на 30-те години на миналия век и че не трябва да умилостивяваме Путин, а да се борим. Ето защо трябва спешно да увеличим военната и техническата подкрепа за Украйна и драстично да увеличим икономическите санкции срещу Русия. Това е формулата за ефективна помощ на Украйна“, подчерта Ермак.

 

Президентът на страната Владимир Зеленски многократно е говорил за недопустимостта на замразяването на войната, но призна, че въоръжените сили на Украйна ще започнат да преминават в отбрана без подкрепата на Запада. През декември украинците започнаха изграждането на отбранителни структури по ключови участъци от границата и фронтовата линия.

 

Financial Times писа по-рано, че стратегията за „активна отбрана“ може да стане основната за Украйна през 2024 г., цитирайки западни служители и военни. Задържането на позицията им, съчетано с усилията за намиране на слабости в руската защита, ще им позволи да „натрупат сила“, увеличавайки шансовете за успешна контраофанзива през 2025 г., казват те.

 

 

 

 

Източник: moscowtimes.ru ; превод: СТ

Станете почитател на Класа