Севернокорейските власти нарекоха Путин свой най-близък приятел и обявиха предстоящото му посещение в страната

Севернокорейските власти нарекоха Путин свой най-близък приятел и обявиха предстоящото му посещение в страната
  • Публикация: 
  • Дата:  
    22.01.2024
  • Сподели:

Руският президент Владимир Путин е най-близкият приятел на севернокорейския народ, се казва в изявление на външното министерство на КНДР, публикувано от Централната телеграфна агенция на републиката (KCNA).

 

 

 

Министерството на външните работи отбеляза, че по време на неотдавнашното посещение на ръководителя на ведомството Чой Сонг Хи в Москва Путин е бил поканен в Северна Корея и е изразил „дълбока благодарност“ и „готовност“ да дойде възможно най-скоро.

 

„Правителството на КНДР горещо ще приветства посещението на президента Путин в нашата страна и е готово да посрещне от все сърце най-близкия приятел на корейския народ“, подчертаха от министерството.

 

 

kremlin.ru

 

 

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че датата на посещението на Путин в Северна Корея все още не е определена - в момента тя се съгласува по дипломатически канали. Преди това говорителят на Кремъл каза, че посещението трябва да се състои "в обозримо бъдеще".

 

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун покани Путин да посети КНДР по време на посещението си в Русия на 13 септември 2023 г. Тогава Песков каза, че президентът "с благодарност" е приел тази покана. За последен път Путин посети Пхенян през 2000 г., по време на управлението на Ким Чен Ир.

 

Русия започна активно да се сближава със Северна Корея след нахлуването в Украйна. През юли делегация на руското министерство на отбраната начело с министър Сергей Шойгу отиде в Пхенян. Формалната причина за пътуването беше участие в честването на 70-ата годишнина от края на Корейската война. Според американското разузнаване обаче всъщност целта на министъра е била голяма сделка за доставка на оръжия, необходими за продължаване на войната в Украйна. Скоро след това Москва тайно изпрати VIP военен самолет в Пхенян.

 

Южнокорейският министър на отбраната Шин Уон-сик каза, че към края на декември 2023 г. Северна Корея е доставила на Русия около 5000 оръжейни контейнера, които могат да съдържат 2,3 милиона 152 мм снаряди. Според него Ким възнамерява да разшири военното сътрудничество с Путин, като му изпрати нови типове тактически управляеми ракети с обсег до 180 км.

 

Фактът, че КНДР е прехвърлила на Русия не само милиони артилерийски снаряди, но и няколко типа ракети за войната с Украйна, беше съобщено по-рано от Обединения комитет на началник-щабовете на южнокорейските въоръжени сили. Освен това Москва може да получи от Пхенян пушки, миномети, ракетни установки, противотанкови и преносими зенитни ракети.

 

 

 

 

Източник: moscowtimes.ru ; превод: СТ


Станете почитател на Класа